Svečanom ceremonijom,u okviru koje će ključ grada Jajca preuzeti Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, označit će se početak ovogodišnjih četrdeset i trećih po redu Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine. Uoči otvaranja Igara publici će biti predstavljena izložba pod nazivom“UCO: Pola vijeka bez Jurislava Korenića”, autorice Amine Abdičević.

Predstava „Tri prikazivanja Boga” Aleša Kurta u izvedbi Narodnog pozorišta Tuzla, otvorit će takmičarski dio Igara koji odlukom selektora čine predstave sedam bosanskohercegovačkih pozorišta. Sutra će publika moći uživati u predstavi HNK Mostar „Stepski vuk”, a posljednje junske večeri na programu je „Marlene Dietrich“Harisa Pašovića u izvedbi NP Sarajevo. Takmičarski program nastavlja se predstavama “Othello” u izvedbi Sarajevskog ratnog teatra (SARTR),”Mali ratovi i kabine zare” NP RS iz Banje Luke,”Otac” sarajevskog Kamernog teatra 55, te “Drama o Mirjani i ovima oko nje” u izvedbi BNP Zenica.
Proglašenje najboljih i dodjela nagrada planirano je za naredni petak, kada će se označiti završetak ovogodišnjih Igara.

Nađa Ridžić