Zastupnici Skupštine Srednjobosanskog kantona, uz protivljenje trojice zastupnika SDP BiH, podržali su rebalans budžeta za tekuću godinu, koji će uz uvećanje od oko 60 miliona maraka iznositi 416.685.889 KM.

Uvećani budžet znači, između ostalog, povećanje osnovice za sve budžetske korisnike sa 385 na 410 KM koja će se primjenjivati od 1. jula ove godine, te proširenje esencijalne liste za nešto više od 60 lijekova.

SBK: Predstavnici pet sindikata nezadovoljni rebalansom budžeta najavili mogućnost protesta (VIDEO)
Sindikati izrazili nezadovoljstvo usvojenim rebalansom

Nezadovoljstvo, ponuđenom visinom osnovice u ime svih pet sindikata ,izrazio je Hajrudin Alibašić, zatraživši da se pronađu sredstva od 3-4 miliona maraka potrebna da se osnovica plaće u ovom kantonu izjednači sa osnovicom u FBiH, koja je u visini od 425KM. Posebno je istakao kako je nelogično da kanton ima manje plaće od pojedinih SBK: Predstavnici pet sindikata nezadovoljni rebalansom budžeta najavili mogućnost protesta (VIDEO).

Iako je većina zastupnika isticala činjenicu da se zbog stalnog rasta cijena ,koje su značajno više nego u zemljama EU sa postojećim plaćama ne živi nego preživljava, prijedlog izmjena i dopuna budžeta za 2024. godinu dobio je podršku. Protiv su bila jedino trojica zastupnika SDP BiH, a predstavnici sindikata najavili su mogućnost organiziranja protesta početkom jeseni.

Nađa Ridžić