U prisustvu više hiljada vjernika danas je na platou Ajvatovice, nadomak Prusca, održana centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije “514. dani Ajvatovice”.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, predstavnici vlasti, kao i brojni drugi gosti.

– Manifestacija Ajvatovica je važan vjerski i kulturni događaj za muslimane centralne Bosne, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Ona nas podsjeća na polovinu kalandarske godine i prekretnicu u godišnjem ciklusu. U prošlosti, mjesec juni je bio period kada su muslimani odlazili na dovišta, gdje su zahvaljivali Bogu i dovili da im Allah podari berićet u vremenu koje dolazi. Ajvatovica je uvijek bila mjesto muslimanskog okupljanja, gdje su isticane vrijednosti zajedništva, međusobne podrške i bošnjačke solidarnosti – kazao je ovom prilikom muftija Kudić.

On je naglasio da su iz islamskih vrijednosti, bosanski muslimani crpili svoj životni putokaz.

– Ajvatovica i Ajvaz-dedo nam svake godine poručuju da Bošnjaci vjeruju u Boga i vjeruju Bogu i na Njega, Uzvišenog, se uvijek oslanjaju. Kada nisu imali rješenja za svoja sudbonosna pitanja, imali su vjeru u Boga, istinskog oslonca u svim izazovnim trenucima. Ta ubjeđenost da sve biva i da se sve dešava Allahovom voljom i određenjem je uvjerenje bosanskih muslimana da Allah upravlja našim sudbinama i iz tog šestog temelja naše vjere, naš narod crpi svoju snagu za svoj biološki i identitetski opstanak. I mi danas, kada nas sumnja u uspjeh i našu budućnost pokoleba, sjetimo se ustrajnosti i vjere Ajvaz-dede u Božiju pomoć i Njegovu svemoć – poručio je, između ostalog, muftija Kudić.

Učesnici programa bili su Turski vojni orkestar “Mehter”, gosti iz Republike Turske i hor Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Ilijaš.

Prije centralne svečanosti, konjanici su jutros prema najvećem dovištu muslimana u Evropi krenuli nakon tradicionalne prozivke ispred Handanagine džamije u Pruscu.

Hiljade vjernika na centralnoj manifestaciji 514. Dana Ajvatovice

Također, nakon prolaska kroz stijenu proučena je dova, gdje je muftija Adilović uputio svoju poruku.

Manifestacija “514 Dani Ajvatovice” održana je pod sloganom “Tradicija, identitet, domovina”, što je stalni moto manifestacije koji ukazuje na tri važna segmenta u životu jednog naroda.

(MINA/foto:FB)