U Bosni i Hercegovini u kojoj gotovo da nema porodice iz koje posljednjih desetak godina jedan ili više članova nisu otišli u zemlje EU, i za ovogodišnje Lokalne izbore u Centralnom biračkom spisku upisano je 3,4 miliona birača, što je više nego stanovnika.

 

Među njima je i i značajno manji broj birača nego ranijih godina koji će glasati izvan Bosne i Hercegovine, a njih je 44.788. Za njihove glasove i četiri godine hladovine koja nosi niz privilegija, zvaničnom predizbornom kampanjom od danas će se zvanično početi boriti više od 26.000 kandidata.

Predizborna kampanja zvanično počinje i u Srednjobosanskom kantonu u kojem i na ovim Lokalnim izborima najviše šanse da,zadrže ili osvoje nove načelničke ili pozicije gradonačelnika, u većini od 12 općina ovog kantona, imaju SDA i HDZ BiH, koje svoje kandidate imaju u 11 općina (HDZ BiH) i 10 (SDA). Kandidate za načelnika ili gradonačelnika ni u jednoj općini nema HDZ 1990,dok su stranke Trojke u utrci za ove pozicije u osam općina: Gornjem Vakufu-Uskoplju, Donjem Vakufu, Bugojnu, Jajcu, Travniku, Novom Travniku, Kiseljaku i Fojnici.

Kandidate imaju i DF u Donjem Vakufu,te Stranka za BiH u Fojnici i Bugojnu. Svi oni borit će se za naklonost nešto više od 220.000 birača.

Kada je SDA u pitanju, u pobjedu ne sumnjaju u Travniku odakle ova stranka kreće u predizbornu kampanju. Na listi 6.oktobra ove godine,za prvog čovjeka Travnika, uz penzionisanog generala dr.sc.Kenana Dautovića, bit će i Ilija Nakić  (HDZ BiH) također penzionisani general i zastupnik u Skupštini SBK, te delegat u Parlamentu FBiH i Tarik Šečić, kandidat NIP-a, prosvjetni radnik i aktuelni vjećnik u OV.

Sigurnu pobjedu očekuju i u Busovači gdje je kandidat aktuelni načelnik Asim Mekić, te u Fojnici i Jajcu sa aktuelnim načelnicima Sabahudinom Klisurom i Edinom Hozanom. Načelničku poziciju SDA bi željela zadržati i u Gornjem Vakufu-Uskoplju i Bugojnu .U Bugojnu u kojem je pet kandidata za načelnika SDA računa da je u prednosti, no Gornjem Vakufu –Uskoplju još sve karte nisu na stolu. Između kandidata SDA i SDP, HDZ BiH ne krije želju da pobijedi. SDA, koja je nakon odlaska Refika Lende podržala nezavisnog kandidata i izgubila načelničku pozicij Novom Travnik, ali i napuštanjem ove političke partije Huse Sušića izgubila neprikosnoveno vladanje Donjim Vakufom,ne krije želju da vrati izgubljene pozicije u ove dvije općine.

HDZ BiH, što samostalno a što u Koalicije HDZ BiH, HDZ 1990 i HSS Stjepana Radića, za sada je potpuno sigurna u Kreševu,jer jedini imaju kandidata za načelnika,te Kiseljaku gdje je Mladen Mišurić-Ramljak, gotovo je izvjesno pobjednik.Sve političke ali i novčane tokove svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini ali i Republike Hrvatske HDZ BiH,usmjerio je na pobjedu Stjepana Duje za gradonačelnika Novog Travnika.

Uz nastojanje zadržavanja pozicije prvog čovjeka Viteza, HDZ BiH ozbiljno računa i na Gornji Vakuf – Uskoplje, a žele vratiti poziciju načelnika i u Dobretićima. Ne odustaju ni od Busovače odakle je Marinko Čavara, Fojnice, Jajca, Bugojna i Travnika. Ova politička partija nema centraliziranu kampanju za Srednjobosanski kanton, a HDZ BiH večeras predstavlja kandidata za načelnika i kandidate za OV općine Travnik.
I SDP BiH, nema centralizirane kampanje,a predizbornu kampanju počinje večeras, predstavljanjem kandidata za načelnika i OV u Bugojnu. Uz Bugojno, ova politička partija natjecat će za čelne pozicije u općinama Novi Travnik, Donji Vakuf i Gornji Vakuf -Uskoplje.

Naša Stranka,predizbornu kampanju počinje danas iz Zenice, a sutra će sa SDP BiH i NIP-om predstaviti zajedničkog kandidata za načelnika općine Travnik.

Predizborna kampanja u kojoj neće nedostajati lijepih riječi, optužbi na račun političkih rivala i nezaobilaznih podmetanja trajat će do 5.oktobra. A dan poslije su izbori,nakon kojih se sva data obećanja najčešće zaborave. Jer, nakon toga svi se vraćamo u stvarnost u kojoj počinje život. Njihov i naš.

Nađa Ridžić