Prvi travnički festival autorskih pjesama za djecu „Mali raspjevani grad“, na temu ekologija u organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu općine Travnik i Muzičkog društva Travnik piše istoriju kulturne scene u Travniku, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare upriličenoj u povodu ovog događaja.

 

Saradnica Centra za kulturu općine Travnik i jedan od predavača, doc. dr. Maja Đurić, objasnila je institucionalnu vrijednost i značaj ove tematike za Centar, koja se odnosi na svepristutniji problem današnjice kada je u pitanju očuvanje prirodne okoline. Predstavila je popratne sadržaje festivala i predavače.

Direktor Centra, idejni tvorac i autor prvog travničkog festivala autorskih pjesama za djecu, mr. Taik Ganić, istaknuo je dvije bitne stvari, da je ovaj festival do sada najzahtjevniji projekat u realizaciji naše ustanove, te da Centar za kulturu općine Travnik na ovaj način piše historiju kulturne scene naše općine.

Direktor Ganić je predstavio učesnike festivala, zahvalio se kreativnom timu, partnerima, te Ministarstvu obrazovanja, nauke, mladih kulture i sporta SBK/KSB i općini Travnik na čelu sa načelnikom, prof. dr.  Kenanom Dautovićem.

Festival "Mali raspjevani grad" piše istoriju kulturne scene Travnika

Načelnik općine, prof. dr.  Kenan Dautović je čestitao JU Centru za kulturu općine Travnik na kontinuiranom napretku, radu i inovativnom pristupu kulturnim aktivnostima.  Posebno je naglasio značaj ovog festivala za općinu Travnik u smislu brendiranja, fokusa na djeci i mlade, te podizanja svijeti o važnosti očuvanja životne sredine.

Nkon završetka konferencije za novinare , moderatorica i koordinatorica Centra, Almira Tarakčija, pozvala je sve prisutne da se pridruže sađenju osam sadnica u parku Centra.

Festival "Mali raspjevani grad" piše istoriju kulturne scene Travnika

Svaka sadnica dobila je naziv po jednoj pjesmi festivala. Djeca, učesnici festivala, su zajedno sa načelnikom i organizatorima simbolično zasadili po jednu sadnicu.

Festival traje u periodu od 23.9. do 25.9.2024. Finale su u srijedu, 25.9., u 11:00 sati. Ulaz na festival je slobodan.

______________________________

 

PROGRAM: 

23.9. – „Ocean – Mother Nature“ – podizanje svijesti o važnosti klimatskih promjena i utjecaj na čovjeka i okolinu, predavanje/radionica za djecu i mlade. Predavač: doc.dr Maja Đurić,  EOC, ANOC, IOC, OK BiH,  „Ocean“ Erasmus + project, Co founded by EU Commission Mala sala Centra za kulturu u 19:00 sati;

24.9. – “Priroda je lijepa kao pjesme stih – priroda je odgovornost nas svih!” – podizanje svijesti o važnosti klimatskih promjena i utjecaj na čovjeka i okolinu, predavanje/radionica za djecu i mlade. Predavači: dr. Mensur Filipovic & Jelena Vidovic, mr. sanitarnog inžinjerstva, mala sala Centra za kulturu u 11:00 sati;

25.9. – MALI RASPJEVANI GRAD – prvi travnički festival autorskih pjesama za djecu Velika sala Centra za kulturu u 11:00 sati.