Tradicionalna „Kajganijada“ kojom se u Travniku obilježava dolazak proljeća održana je i ove godine na srednjovjekovnoj tvrđavi Stari grad. Dolazak proljeća  su  najavile fanfare i mladi članovi Muzičkog društva Travnik.

Za pravi ugođaj pobrinuli su se volonteri i aktivisti MDD „Merhamet“ koji su priredili roštilj. Uz kajganu građani Travnika i gosti koji borave u gradu iz Hrvatske, Makedonije i Turske   jeli su i ćevape. Iako je događaj zvanično „Kajganijada“ na roštiljima su preovladali travnički ćevapi i i druge mesne delicije.

Zavičajni muzej iz Travnika, koji se brine o srednjovjekovnoj tvrđavi Stari grad i zbirkama koje su izložene, za ovu priliku priredio je radionicu lončarstva, a izloženi su neki od predmeta  napravljenih od gline. Na ovaj način sačuvan je jedan od tradicionalnih zanata u srednjoj Bosni.

Tvrđava Stari grad posljednjih godina postalo je omiljeno mjesto za okupljanje na prvi dan proljeća, a lijepo i toplo vrijeme mnogi su iskoristili i za rošitaljanje na drugim izletištima oko Travnika.