Nakon gotovo tri mjeseca održavanja u 16 općina  i gradova,  svečanost zatvaranja festivala “Hrvatsko proljeće Središnje Bosne” održana je u Vitezu i to koncertom Gudačkog orkestra Banjalučke filharmonije.

Vrhunski glazbeni doživljaj mnogobrojnoj su publici priredili članovi Banjalučke filharmonije predvođeni ravnateljem Ivanom Otaševićem, a koncert pod dirigentskom palicom Vanese Kremenović ispraćen je dugotrajnim pljeskom i ovacijama.

Gudački orkestar Banjalučke filharmonije publiku je uveo u čarobnu glazbenu večeru djelima Edvarda Elgara, Benjamina Brittena, Ottorina Respighia, kao i izvornim pjesmama poput “Emine” i “Kad ja pođoh na Bembašu”, te naposljetku kompozicijama filmskog repertoara poput onih iz  “Mirisa žene”, “Pirata s Kariba”.

Koncertom Banjalučke filharmonije zatvoreno Hrvatsko proljeće Središnje Bosne

Gudačkom orkestru Banjalučke filharmonije ovo je prvo gostovanje u Vitezu i Županiji Središnja Bosna, a ravnatelj Otašević je istaknuo važnost gostovanja pred domaćom publikom u BiH.

“Naš orkestar bilježi već osam godina rada sa nastupima diljem BiH i nakon izvedenih preko devedeset koncerta, mogu zaključiti kako smo se na glazbenoj mapi u regiji pozicionirali kao kvalitetan i profesionalan sastav. Koncertnim gostovanjima smo predstavljali BiH u Švedskoj, Italiji, Grčkoj, Srbiji, ali uvijek je pravo zadovoljstvo nastupati pred domaćom publikom ”, rekao je Otašević i dodao kako je bila izuzetna čast nastupiti na pozornici prilikom zatvaranja “Hrvatskog proljeća Središnje Bosne”.

“Gostoprimstvo organizatora, pozitivna energija publike prilikom koncerta, i druženje nakon nastupa na najbolji način je definiralo ovu izuzetnu manifestaciju kao kulturnu inicijativu prvog reda, koja je neophodna za kulturnu scenu BiH”, rekao je ravnatelj Banjalučke filharmonije, Ivan Otašević.

Koncertom Banjalučke filharmonije zatvoreno Hrvatsko proljeće Središnje Bosne

Kako ističu organizatori, Županijski odbor Mladeži HDZ-a BiH i koordinatorice projekta, Irena Mrnjavac i Gloria Lujanović, kruna ovogodišnjeg četvrtog po redu Hrvatskog proljeća je bio koncert Gudačkog orkestra Banjalučke filharmonije.

“Nakon četiri godine održavanja festivala i suradnje s renomiranim kulturnim institucijama u BiH i Hrvatskoj, poput Banjalučke filharmonije, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i drugim, istaknutim pojedincima iz umjetničkog svijeta, ponosni smo da festival traje u kontinuitetu, a program postaje sve sadržajniji I kvalitetniji, te da publika s pravom tvrdi kako je “Hrvatsko proljeće Središnje Bosne” krovni kulturni projekt u našoj regiji”, poručili su organizatori.

Ovogodišnje izdanje “Hrvatskog proljeća Središnje Bosne” počelo je u franjevačkom samostanu Duha Svetoga u Fojnici izložbom radova Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH, nastavljeno brojnim kazališnim predstavama, koncertima, predstavljanjima knjiga i zbornika radova, a uz koncert Gudačkog orkestra Banjalučke filharmonije koji je bio kruna festivala, u središnjem dijelu programa, premijerno je prikazan i dokumentarni film “Bijeli put” redatelja Zdenka Jurilja i produkcijske kuće “Kadar”  iz Širokog Brijega  u Novoj Biloj kod Travnika.

Na svečanosti zatvaranja festivala prisutni su bili i mnogobrojni gosti iz Mostara, Rame, Dobretića, Zenice, Žepča, Širokog Brijega, a organizatori su uručili i zahvalnice sudionicima programa, institucijama, pojedincima koji su pomogli uspješno održavanje još jednog “Hrvatskog proljeća Središnja Bosne”.

Festival “Hrvatsko proljeće Središnje Bosne”, nakon tri mjeseca održavanja u 16 općina i gradova, zatvorila je ministrica obrazovanja, znanosti,kulture I sporta ŽSB Katica Čerkez koja je istaknula kako “Hrvatsko proljeće Središnje Bosne” s pravom nosi epitet krovne kulturne manifestacije u Središnjoj Bosni.

“Na idućem Hrvatskom proljeću Središnje Bosne, kada budemo proslavljali mali jubilej, pet godina festivala, očekujem da će se i druge općine uključiti u ovu divnu priču koja njeguje mir, toleranciju, međusobno uvažavanje, suradnju u kulturni, ali i hrvatski identitet u BiH”, kazala je  Čerkez na zatvaranju Hrvatskog proljeća Središnje Bosne.

 

Koncertom Banjalučke filharmonije zatvoreno Hrvatsko proljeće Središnje Bosne

Ovogodišnje izdanje “Hrvatskog proljeća Središnje Bosne” pomogli su Županijski odbor HDZ-a BiH Središnja Bosna, Ministarstvo kulture i sporta FBiH, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽSB, predsjedateljica Doma naroda PFBiH, Ministarstvo financija ŽSB, predsjedatelj Sabora ŽSB, Ministarstvo raseljenih i izbjeglih FBiH, Odjel za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog vijeća HNS-a BiH, Općina Kreševo i Općina Kiseljak.