Proteklih dana u okolici  Travnika i u Srednjoj Bosni  boravio  švicarski bend  “Šuma Čovjek”. Zajedno sa članovima foklorne skupine „Vrgorska krajina“  iz Vrgorca i rediteljskom ekipom iz Beograda realizuju spot za jednu od numera sa novog albuma.

 

Na svom repertoaru bend “Šuma Čovjek” ima pjesme koje pjevaju na jeziku kojim se govori u BiH

-Naziv benda nastao je u jednoj ulici koja se zove „Waldman“ što bi u bukvalnom prevodu značilo „Šuma Čovjek“. Bilo je to prije pet-šest godina kada smo tražili ime za naš prvi koncert. Nije bila namjera da to ostane ime, ali tako je. Muzičari iz ovog benda su iz različiih krajeva pa tako imamo i pjevača koji je iz Alžira, ostali članovi benda su iz Izraela, Mađarske, ja sam iz BiH i svi smo se upoznali kroz studije jazz muzike u Cirihu. – priča nam pjevač benda i autor tekstova je Ivica Petrušić koji je iz Guče Gore kod Travnika.

Švicarski bend „Šuma Čovjek“  snimao spot u srednjoj Bosni
Ivica Petrušić, “Šuma Čovjek Bend”

 

Radeći na jednom projektu balkanske muzike Ivica se pridružio bendu i tako su ostali do danas. Prije nekoliko dana objavili su drugi album pod nazivom “No Man's Land”. I tu su pjesme na jezicima naroda BiH.

-Naša ideja da mješamo što više jezika, kultura iz cijelog svijeta. Svi smo došli iz različiih država i pokušavamo napraviti neki novi start za jednu kulturu koja bi bila mješavina svega. Za mene , kao čovjeka koji je rođen ovdje, Bosna i Hercegovina je uvijek bila jedna mješavina svega, raznih uticaja, kultura i muzika. BiH je mjestu gdje su se spajale različite kulture. Uvijek smo zajedno pjevali i danas pjevamo kada se sastanemo. – kaže nam Ivica.

Za muziku koju komponuju i izvode članovi benda „Šuma Čovjek“ smatra da pripada pravcu „world music“.

 

Multinacionalni tim

 

Snimanje novog video spota odvijalo  sa na nekoliko lokacija u Travniku,  na srednjovjekovnoj tvrđavi Stari grad, na nekropoli stećaka Maculje, te na spomeniku na lokalitetu Smrike koji je djelo čuvenog arhitetke Bogdana Bogdanovića. Reditelji spota su Jelena Gavrilović i Marko Milanović iz Beograda,a u realizaciji projekta učestvuju članice i članovi folklorne skupine „Vrgorska krajina“ iz Vrgorca.

 

Švicarski bend „Šuma Čovjek“  snimao spot u srednjoj Bosni
Folklorna skupina „Vrgorska krajina“ iz Vrgorca