Na području Srednjobosanskog jutros je počela preventivna provjera ispravnosti vozila koja će trajat i naredna dva dana. Preventivnu provjeru ispravnosti vozila provode MUP Srednjobosanskog kantona, IPI – Institut za privredni inženjering iz Zenice u saradnji sa Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija i ovlaštenim stanicama  tehničkih pregleda.

 

-Cilj ove preventivne provjere je da vozači i pravni subjekti  u javnom prevozu povećaju svijest o važnosti tehničke ispravnosti vozila. Pregledi su besplatni za sva ispravna vozila. Kod utvrđenih tehničkih neispravnosti vozila vozač, odnosno vlasnik vozila će se sankcionisati prema Zakonu. – saopćili su iz Instituta za privredni inženjering iz Zenice.

Policija će od danas do 9. maja kontrolisati ispravnost vozila, a u slučajevima gdje se posumnja u ispravnost vlasnici će biti upućeni do najbliže stanice za tehnički pregled vozila kako bi se provjerila ispravnost.

Stručna institucija IPI iz Zenice nadležna je za područje SBK, USK i ZDK i u saradnji sa kantonalnim MUP-ovima uz odobrenje kantonalnih policijskih komesara i u saradnji sa ovlaštenim stanicama tehničkih pregleda sa ovih područja. Akcija će biti provedena i u Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.