U džematu Dub  nadomak Travnika obilježen je Dan džamija i džemata. Ovu manifestaciju organizuje Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Jedna od aktivnosti je upriličena u džematu Dub pod nazivom „Džemat proistekao iz mekteba“, a povod je sedmomjesečna aktivnosti koju je vodio mjesni  imam Esad ef. Fuško sa djecom iz mekteba u dolascima na namaz. Djeca u se takmičila u redovnim dolascima na namaze.

 

-Mi imamo 132 polaznika mektebske nastave,a njih 81 bili su na namazima tokom ovog perioda. Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ BiH uručilla im je priznanja, a naš džemat poklone. – kazao nam je efendija Fuško.

Ispred Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH polaznicima mektbeske nastave u džematu Dub čestitao je mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave, koji je održao i predavanje. Svečnosti je prisustvovao i  bahrudin ef. Čolo, sekretar Ureda.

Dan džamija obilježava se 7. maja  u Bosni i Hercegovini na spomen rušenja Ferhadije džamije u Banja Luci kao i ostalih 613 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata. Na teritoriji pod kontrolom Vojske Republike Srpske i ostalih paravojnih srpskih snaga srušene su 534 džamije, a na teritoriji koju je kontrolisalo Hrvatsko vijeće odbrane 80 džamija. U Bosni i Hercegovini je za vrijeme rata 1992-1995. uništeno ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamije, koliko ih je bilo u Bosni i Hercegovini prije 1992. godine.