Azem Ejubović  od 1998. godine  vodi travnički Ured za gradsko partnerstvo. U svoje slobodno vrijeme se posvetio sportu i KK Travnik, kao pred sjednik kluba. Organizacija zajedničkih treninga, turnira u nogometu, košarci, judo ili stonom tenisu su mu bili prioriteti  u sportskoj razmjeni gradskog partnerstva.

 

Gospodine Ejubović, Vi ste već 20 godina »lice« Udruženja u Travniku. Kako se osjećate?

 

Sretno i ponosno. Razlog ove dugogodišnje svakodnevne suradnje leži u ljudima. Građani Leipziga i Travnika su zaslužni za to. Naravno administracije predvođene  gradonačelnicima Leipziga i načenicima Travnika su uvijek davali vjetar u leđa.

 

Zašto je sport i međunarodno prijateljstvo između Leipziga  i  Travnika toliko bitno?

 

BiH je imala težak period od 1992–1995 godine. Period rata, nepovjerenja i sumnjičavosti prema budućnosti. Politika nije davala puno nade za bolje sutra, sve je to išlo sporo i teško. Ko je mogao povući djecu i omladinu naprijed? Naravno sport. U sportu nema granica, nema podjele, svi teže ka jednom cilju a to  je fer korektno takmičenje i na kraju pobjeda. Sretan sam što je na stotitne djece iz Travnika imalo priliku otići u Leipzig, obići grad, družiti se sa vršnjacima i na kraju takmičiti se a često i pobjediti.

 

Koje buduće projekte vidite od posebnog značaja?

 

Sve ove projekte koje mi radimo, socijalne, kulturne, sportske i obrazovne nebi mogli raditi bez novca. Od koga možemo dobiti novac? Naravno od privrede. Iz tog razloga najveće želje i nade polažem da  razvijemo što veću privrednu suradnju između dva grada, dvije regije i dvije države.

 

(Lajpcig Special)