Na Porođajnom odjelu JU Bolnica Travnik upriličeno je stručno predavanje o značaju dojenja, a u povodu Svjetske sedmice dojenja. Na ovom Odjelu mlade majke stiču prva iskustva vezane uz dojenje kao najzdraviji način prehrane novorođenčadi.

 

 

Cilj predavanja za zdravstveno osoblje ove ustanove je da se budućim majkama daje puna podrška i skrene pažnja da je dojenje najbolji način prehrane za novorođenčad.

-Majčino mlijeko je prirodna prehrana svakog novorođenčeta i dojenjem se djetetu osigurava ne samo hrana, nego toplina i zaštita. To je prirodan način prehrane, lako probavljiv koji utiče na sazrijevanje i razvoj probavnog trakta, štiti bebu od infekcija, spriječeva razvoj alergijskih bolesti, a dijete preko mlijeka dobija antitjela majke čime se jača otpornost organizma. – rečeno je na ovom predavanju.

Svjetska sedmica dojenja obilježena u Travniku

Inače, Porođajni odjel JU Bolnica Travnik već dugi niz godina član je porodice “Bolnice prijatelji djece” (Baby friendly hospital)  jer podržava globalnu kampanju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Fonda Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) pod istim nazivom.

Predavanje su održale: prim. doc. dr. Indira Abdulović, specijalista pedijatar i medicinske sestre Džana Kavazović, Sabina Fazlić i Maida Hindić.

O temi dojenja predavanje na Sveučilištu Vitez organizirao je  i Zavod za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona.