Predstavnici Internacionalnog univerziteta Travnik, Doc. dr.sci i Dr. Honoris Causa Sabahudin Hadžialić, šef Ureda za međunarodne odnose i viša asistentica Merima Delić prisustvovali su sastanku povodom početka projekta „Digitalna društvena inovacija: nove obrazovne kompetencije za socijalnu inkluziju“,  koji je održan u Udinama, Italija.

 

 

Projekt DSI namjerava podržati inkluzivno obrazovanje i socijalnu rehabilitaciju poboljšavajući kompetencije u digitalnoj socijalnoj inovaciji socijalnih odgajatelja i društvenih volontera. Osim Internacionalnog univerziteta Travnik u projektu učestvuju i Ekoinstitut, Italija, Include, Grčka, Janusz Korczak univerzitet, Poljska, Tehnološka Akademija Rezekne, Latvija, Sveučilite u Rijeci, Hrvatska i MANRA, Španija.

U skladu s projektnim prijedlogom početnom sastanku prisustvovali su predstavnici svih univerziteta učesnika u projektu koji su predstavili svoju organizaciju koja ilustruje glavne aktivnosti koje se odnose na opseg projekta. Koordinator Dr. Gilberto Marzano je prezentirao plan projekta i administrativne zadatke koristeći materijale koje je dobio od Italijanske Nacionalne agencije na sastanku u Firenci.

Poljski partner je predložio da se identifikuju ciljne grupe aktivnosti edukatora kako bi se dokazale specifične digitalne kompetencije potrebne za razvoj inovativnih rješenja za njihove nove potrebe. Učesnici su na sastanku odobrili plan projekta, plan komunikacije i upravljanje rizicima, kao i  web stranicu projekta koju su izradili predstavnici Internacionalnog univerziteta Travnik.

Glavna uloga Internacionalnog univerziteta Travnik u ovom projektu je priprema materijala i okvir za zajedničke standarde i metodologije unutar samog projekta u bliskoj saradnji s Ecoistituto del Fruli Venezia Giulia, iz Udina, Italija.