U  Kulturno sportskom centru u Bugojnu sinoć je otvorena  državna izložba umjetničke fotografije pod nazivom „ FOTOBIH 2018.“ Organizatori su bili foto klub „FOT“ Travnik i Kulturno sportski centar Bugojno.

 

 

Na konkurs raspisan početkom prošle godine prispjelo je oko 700 fotografija od svih članova Asocijacije za umjetničk fotografiju u Bosni i Hercegovini. Ovom prilikom izloženo je oko stotinjak fotografija odabranih od strane tročlanog žirija sa visokim fotografskim zvanjima. To su Dragan Prole, Ozren Božanović i Samir Zahirović.

Na izložbi su govorili, ispred domaćina, profesor likovne kulture Husein Šljivo, ispred foto kluba FOT Travnik Mirsad Mujanović i predsjednik Asocijacije za umjetničku fotografiju Ozren Božanović koji je i otvorio izložbu.

Izložba „FOTOBiH“ predstavljena u Bugojnu

Inače, ovaj izložbeni koncept, jedinstven u Regiji i šire, podrazumijeva istovremeno, ali odvojeno žiriranje svih prispjelih fotografija od strane različitih selektora sa stručnim majstorskim zvanjima u svijetu fotografije. Potom se sačini raspored organizovanja izložbi u desetak gradova širom BiH te se nagrađuju najbolji radovi, a na kraju ciklusa i fotografija godine. Ova bugojanska postavka je deveta po redu u tom ciklusu.

Izložba „FOTOBiH“ predstavljena u Bugojnu

Ovaj put prva nagrada u kolor selekciji je dodijeljena Dušanu Vukoviću iz Trebinja za fotografiju „Jedno predivno jutro“. Prvu nagradu u monohromnoj selekciji je dobio Hasan Puškar iz Tuzle za fotografiju „Čovjek i cipele“. Desetu izložbu ovog ciklusa FOTOBIH-a ćemo imati priliku pogledati u našem gradu, u kazamatu Starog grada naredni mjesec, u sklopu obilježavanja Dana općine Travnik.

 

(Mirsad Mujanović/Foto klub “FOT”)