Hladno i kišovito vrijeme nije spriječilo članove  Udruženje antifašista i boraca NOR-a 1941-1945 Općine Travnik zajedno sa svojim sugrađanima da obilježi 9. maj Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope organizacijom svečane akademije i polaganjem cvijeća na Spomen kosturnicu ” Majka ” koju je Udruženje obnovilo i poklonilo Travniku i Travničanima 9. maja 2016. godine.

Posljednjih godina Udruženje antifašista i boraca NOR-a 1941-1945 Općine Travnik pored Spomen kosturnice ” Majka ” obnovilo je Spomenik na ” Meokrnju ” i Spomenik u bivšem Tehničkom remontnom zavodu koji je podignut u čast palih oslobodioca Travnika 22. oktobra 1944. godine i obnovilo pet spomen ploča na području Općine Travnik. Na Meokrnju Udruženje je zajedno sa Kantonalnom organizacijom demobilisanih boraca 1992-1995 i MZ ” Gluha Bukovica ” podiglo Spomenik Armiji BiH na Meokrnju koji zajedno sa Spomenikom stradalima u borcima Travničkog i Zeničkog odreda simboliziraju trajnu borbu stanovnika Općine Travnik protiv fašizma i neofašizma.

U Travniku obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evope

-I mi ćemo u Bosni i Hercegovini slijediti put Evrope i Evropske zajednice gradeći  zajedništvo na temeljima jednakopravnosti, prevashodno socijalne ravnopravnosti, slobode, pravde a nadasve na temeljima antifašizma. Pred nama je veliki zadatak da ideju antifašizma proširimo među mladima, među generacijama koje stasavaju i da oni utemelje put Bosne i Hercegovine ka ujedinjenoj Evropi. Danas sa ovoga mjesta poručiću mladim naraštajima da je današnja Bosna i Hercegovina utemeljena u Mrkonjić Gradu na I. zasjedanju ZAVNOBIH-a i da su svoje živote dali mnogobrojni građani Bosne i Hercegovine pripadnici NOV u borbama protiv Trećeg rajha i domaćih izdajnika. Također,  poručit ću ne dozvolite i današnjim izdajnicima i fašistima, koji neposustaju, da podjele našu Bosnu i Hercegovinu nastojeći i Dejtonski mirovni sporazum staviti u zaborav, kao i sve drugo što je vezano za borbu protiv fašizma i neofašizma, nastojeći nas Travničane staviti na drugu stranu, stranu zla. Zato nikada, Travničani ne zaboravite, da smo mi Travničani uvijek bili na pravoj strani, na strani  na kojoj su svojim životima ispisivali antifašisti, borci za slobodu svih ljudi i svakog čovjeka. Još je važnije da antifašizam čuvamo i da nikada ne zaboravimo da sve drugo znači pristajanje na poraz jer antifašizam je civilizacijska tekovina koja svijet dijeli samo po jednoj liniji –  dobra i zla. – kazao je u svom obraćanju  Fuad Lolić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941-1945 Općine Travnik.

U Travniku obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evope

Današnjoj svečanoj sjednici i ceremoniji polaganja cvijeća prisutvovali su učenici osnovnih i srednjih škola Općine Travnik, a učenici OŠ ” Travnik ” sa direktorom škole položile cvijeće na Spomen kosturnicu ” Majka ” i Šehidsko mezarje. Pored učenika OŠ ” Travnik ” cvijeće su na Spomen kosturnicu ” Majka ” i Šehidsko mezarje položile sljedeće delegacije: delegacija Općine Travnik, delegacija Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941-1945 Općine Travnik, SABNOR SBK/KSB, OO SDP BIH Travnik i KO SDP BIH SBK/KSB.

 

(UO UABNOR-a 1941-1945 Općine Travnik)