U Travniku su danas hrabri “slackline” majstori iz Njemačke balansirali na elastičnoj traci razapetoj između zgrada “Parnjače”. Cilj je populariziranje atraktivne sportske discipline „slackline“ na području BiH.

 

Ovi hrabri šetači na “žici” hodali su na visini od 25 metara, a prešli su stazu dugu 50 metara. Za sve one koji žele iskusiti sve čari hodanja po elastičnoj traci organizirana je radionica na dječijem igralištu u naselju „29. novembar“.

"Slackline“ majstori iz Njemačke hodali na elastičnoj traci na 25 metara visine u Travniku

Sutra, u subotu, „slackline“ avantura seli na Vlašić i to na vodopad Ugrić, preko kojeg će gosti iz Njemačke postaviti i prijeći traku.

Organizator ove zanimljive sportske aktivnosti u Travniku je dugogodišnji omladinski aktivista i umjetnik Adin Pinjo, a realizirat će je u saradnji s Općinom Travnik, Udruženjem „Leipzig-Travnik“ i Udruženjem „Slacknetz Leipzig e.V.“ iz Njemačke.

Pinjo kaže da se radi o istraživačkom druženju u okviru kojeg će se detaljnije ispitati teren i volja sugrađana za afirmaciju ove zanimljive discipline.

"Slackline“ majstori iz Njemačke hodali na elastičnoj traci na 25 metara visine u Travniku

 Šta je “slackline”

 

„Slackline“ je zabavna vježba balansa prilikom koje se obično koristi najlonska ili poliesterska rastezljiva guma (gurtna) zategnuta između dvije tačke (drveće, stijene, stubovi itd.), a u ovom sportu najvažnija je ravnoteža. Ovaj način vježbe zdrav je za tijelo i um, te brojni sportisti također koriste ovu disciplinu za održavanje forme, ali mnogi “slackaju” samo zbog zabave. „Slackline“ je nastao u kalifornijskoj dolini Josemiti među ambicioznim penjačima osamdesetih godina prošlog stoljeća, a sada je rasprostranjen po cijelom svijetu i okuplja sve više zaljubljenika.

 

foto: Mirsad Mujanović