Kantonalni odbor Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja , odgoja , nauke i kulture  SBK danas je donio odluku  o organizovanju  i održavanju štrajka upozorenja u svim srednjim  školama u Srednjobosanskom kantonu u kojim ovaj sindikat djeluje.

 

 

Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja , odgoja , nauke i kulture  SBK će provesti štrajk kojim će dati podršku kolegicama i kolegama u Unsko-Sanskom kantonu. Štrajk upozorenja  će se održati u srijedu 11.septembra od 10,30 do 11,00 sati.

–  Štrajk se organizuje kao znak podrške i solidarnosti kolegicama i kolegama sa područja Unsko-sanskog kantona koji su od 2. septembra 2019. godine u Generalnom štrajku zbog nepoštivanja potpisanog Kolektivnog ugovora i neisplaćivanja plata po osnovici koja je definisana i usvojena u septembru 2018. godine, neravnopravnog statusa prosvjetnih radnika sa ostalim radnicima koji primaju platu iz budžeta Unsko-sanskog kantona, kašnjenja isplate plata i naknada za radnike zaposlene u sektoru obrazovanja na području USK, te ignorantskog odnosa Vlade Unsko-sanskog kantona prema zahtjevima koje su pred njih postavili sindikati obrazovanja. U vrijeme provođenja štrajka upozorenja obavljat će se svi redovni poslovi u školi osim izvođenja nastave. – navodi se u Odluci  Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja , odgoja , nauke i kulture  SBK koju potpisuje predsjednik Abdulah Serezlija.