S 18 glasova “za” i 15 “protiv” na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo izglasano je nepovjerenje Vladi Kantona Sarajevo na čelu s premijerom Edinom Fortom.

 

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo u srijedu su izglasali nepovjerenje kantonalnoj vladi na inicijativu skupštinske većine, koju odnedavno čine zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) Bone i Hercegovine, Demokratske fronte (DF) te Bosanske stranke (BOSS).

Izglasano nepovjerenje Vladi Kantona Sarajevo: Došli i otišli sa selfijem!
Izglasano nepovjrenje Vladi KS na čelu sa Edinom Fortom

Dosad su većinu u Skupštini KS-a činili Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine, Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), SBB i DF, nakon čega su SBB i DF novu većinu formirali sa SDA i BOSS-om.

Vlada će raditi u tehničkom mandatu do formiranja nove vlade.

Procedura izbora nove kantonalne vlade počinje tako što će klubovi stranaka predložiti kandidate za predsjedavajućeg Skupštine i novog mandatara za sastav Vlade, objavila je Fena. Nakon što rukovodstvo Skupštine primi taj prijedlog, premijer je dužan u roku 30 dana dostaviti spisak ministara. Cijeli proces trebao bi trajati 60 dana.