Sud Bosne i Hercegovine je preinačio pravosnažnu presudu kojom je Jasmin Čoloman osuđen za zločine počinjene u Vitezu i presudu Općinskog suda u Zenici za druga krivična djela, te mu izrekao jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju četiri godine i pet mjeseci.

 

Trećestepeno vijeće Suda BiH je u martu 2017. osudilo Čolomana na tri godine zatvora, nakon što je Apelaciono vijeće zaključilo da je on, u svojstvu pripadnika Diverzantskog voda Sedme muslimanske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), 24. aprila 1993. učestvovao u ubistvima hrvatskih civila koji su bili zatočeni u Domu u mjestu Počulica (općina Vitez). U napadu na Omladinski dom u Počulici ubijeno je troje civila, dok ih je devet ranjeno.

Prvostepenom presudom iz jula 2015. Čoloman je bio oslobođen optužbi da je u aprilu 1993. učestvovao u ubistvima hrvatskih civila u mjestu Počulica, a nakon žalbe Tužilaštva BiH, Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i obnovilo suđenje te mu izreklo kaznu od tri godine zatvora, koju je potvrdilo Trećestepeno vijeće.

Iz Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da je Općinski sud Zenica u oktobru 2019. godine Čolomanu izrekao jedinstvenu kaznu od godinu i po zatvora zbog teške krađe te zbog posjedovanja droge i oružja.

Sud BiH je, odlučujući o Čolomanovom zahtjevu za nepravo ponavljanje postupka, donio odluku kojom se preinačavaju pravosnažne presude u dijelu odluke o kazni od tri godine, odnosno godinu i po zatvora, te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju četiri godine i pet mjeseci.

Osuđenom će, kako je navedeno iz Suda BiH, u kaznu biti uračunato vrijeme od 25. juna do 31. oktobra 2014. godine, koje je proveo u pritvoru u krivičnom postupku za ratni zločin, kao i vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora izrečene presudom ovog suda od 29. decembra 2017. pa nadalje.

 

(BIRN)