Centar za edukaciju mladih iz Travnika domaćin je regionalnog treninga iz oblasti osnaživanja mladih za samozapošljavanje i veću konkurentnost na tržištu rada u IT djelatnostima, u okviru regionalnog projekta “My Career from Zero to Hero”, koji finansira Europska unija, u vrijednosti 1.111.110 eura. Partner projekta u Bosni i Hercegovini je i Općina Travnik, koja je prepoznala njegov potencijal za razvoj IT poduzetništva u BiH.

 

 

Projekat realizuju partnerske organizacije: Centar za omladinski rad iz Srbije, TOKA s Kosova, Youth for Social Changes iz Albanije, Forum MNE iz Crne Gore i Centar za edukaciju mladih iz Bosne i Hercegovine.

125 mladih iz navedenih zemalja će kroz ovaj trening izgraditi svoje vještine upravljanja i rješavanja konflikta, a sam trening završnica je kursa prenosivih vještina (soft skills), čije posjedovanje je neophodno na savremenom tržištu rada.

Pored prenosivih vještina, učesnici projekta pohađali su i interaktivne kurseve digitalnih te poduzetničkih vještina, a imali su i podršku u odabiru svog karijernog puta kroz profesionalno karijerno savjetovanje.

CEM bio domaćin regionalnog treninga u okviru projekta “My Career from Zero to Hero”

Cilj regionalnog projekta “My Career from Zero to Hero” je omogućiti mladima koji su nezaposleni i nisu u obrazovnom programu ili procesu prekvalifikacije (NEET – Not in education, employment or training) da na jednom mjestu dobiju sva znanja i vještine, potrebne da odgovore zahtjevima i izazovima 4.0 digitalne revolucije, odnosno IT poslovima kao najbrže rastućem sektoru.

Iz tog razloga, projekat se temelji na inovativnom one-stop-shop modelu, koji je osmišljen tako da nezaposlenim mladim ljudima da navedena znanja i vještine na jednom mjestu, ali ih i poveže sa potencijalnim poslodavcima, kojima će predstaviti svoja znanja i vještine, te otvoriti prilike za saradnju kroz pripravnički rad, mentorstvo ili zaposlenje.

A upravo to je ono što, nakon završetka ovog treninga, čeka učesnike projekta – Showcase Day, događaj kojem će prisustvovati predstavnici IT firmi iz BiH i odabrati učesnike, sa kompetencijama za IT djelatnosti, ali i efikasno funkcionisanje u timu u radnom okruženju te ambicijama da aktivno izgrađuju IT sektor i općenito bh. privredu.

CEM bio domaćin regionalnog treninga u okviru projekta “My Career from Zero to Hero”

Bitno je napomenuti i to da je „My Career from Zero to Hero“ trogodišnji projekat te da je edukacijski one-stop-shop program zasnovan na sveobuhvatnom istraživanju položaja i potreba NEET mladih u BiH, zahtjeva i potreba tržišta rada i IT firmi, te mogućnosti za samozapošljavanje koje nude institucije vlasti u BiH. Ovo istraživanje, prvo takve vrste u BiH, proveo je Centar za edukaciju mladih, kako bi ovaj  edukacijski program za mlade bio zasnovan na njihovim konkretnim potrebama, s jedne strane, ali i odgovorio na zahtjeve i potrebe poslodavaca i tržišta rada općenito, s druge strane te  da konačni rezultat bude zapošljavanje i samozapošljavanje mladih u IT sektoru.

Ovaj projekat je samo jedan u nizu programa koje Centar za edukaciju mladih iz Travnika realizuje kroz svoj BeeZone biznis inkubator, otvoren kako bi mladima dao priliku za edukaciju iz oblasti poduzetništva, mentorsku podršku, pristup fondovima za samozapošljavanje, ali i prostor za rad, sa svim potrebnim resursima.

U svega četiri godine rada, kroz programe inkubatora podržano je osnivanje nekoliko desetina malih i srednjih preduzeća, u vlasništvu mladih, u ukupnom iznosu većem od 300.000 KM.