Član taekwondo kluba „Bugojno“., Velid Pidro i članica judo kluba „Vitez“ Lolita Furundžija najuspješniji su sportisti Srednjobosanskog kantona za 2019. godinu. Svečana manifestacija „Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2019. godinu“ u organizaciji Sportskog saveza Srednjobosanskog kantona, a pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB, održana je večeras u JU „Centar za kulturu općine Travnik“ u Travniku.

 

Ovo  je  tradicionalna 17. manifestacija na kojoj su proglašeni najuspješniji sportisti i sportske ekipe Srednjobosanskog kantona u protekloj godini i jedan je od najvažnijih projekata u oblasti sporta. Velid Pidro je u karijeri do sada osvojio 44 medalje, od čega 25 zlatnih, 8 srebrenih i 11 bronzanih. Od rezultata u 2019. godini najznačajnije je 3. mjesto sa Balkanskog prvenstva u Bugarskoj, te prva mjesta na Federalnom i Državnom prvenstvu. Najbolji rezultat Lolite Furundžija u prošloj godini je 3. mjesto na Balkanskom prvenstvu za seniorke. Na početku manifestacije prisutnim se obratio Mirsad Ibrišimbegović,  predsjednik Sportskog saveza SBK/KSB, zatim Admir Hadžiemrić, načelnik Općine Travnik i Bojan Domić, ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB.Najuspješniji sportista iz ekipnih sportova u 2019. godini je Goran Biljaka, član MRK Sloga Gornji Vakuf – Uskoplje, dok je najuspješnija sportašica iz ekipnih sportova Andrea Grebenar, članica Ženskog nogometnog kluba „Iskra“ Bugojno. Najbolja ekipa u muškoj konkurenciji u 2019. godini je muški rukometni klub “Sloga” Gornji Vakuf-Uskoplje, a najbolja ekipa u ženskoj konkurenciji je ŽNK “Iskra” iz Bugojna.

Nagrada za najboljeg trenera otišla je u ruke Sameta Gašija, trenera Karate kluba „Vlašić“ Turbe, a najuspješniji trener iz ekipnih sportova je Elma Basara, trenerica ŽNK “Iskra” Bugojno. Nagrada publike po izboru čitalaca portala travnički-info pripala je Admiru Džihanu članu Košarkaškog kluba ” Promo ” Donji Vakuf.

Najuspješniji sportaš u kategoriji s tjelesnim oštećenjem je Aziz Dlakić, a titula najbolje ekipe s tjelesnim oštećenjem pripala je Klubu sjedeće odbojke “Iskra“ Bugojno. Najbolji junior je Tomislav Katić, član Karate kluba „Kumite“ Jajce, dok je  najuspješnija juniorka Lorena Džepić članica Hrvatskog tekvando kluba „Hvojnica“.

This slideshow requires JavaScript.

Najuspješniji junior iz ekipnih sportova je Berin Čatić, dojučerašnji član juniorske selekcije NK Travnik. Najuspješnija juniorska ekipa u muškoj konkurenciji je selekcija NK “Travnik”.

U kategoriji najbolji kadet proglašen je Darko Čečura, član JK “Vitez, a najbolja kadetkinja je Sara Pidro, članica tekvondo kluba „Bugojno“. Najuspješniji kadet iz ekipnih sportova je Asmer Musić, član NK “Iskra” Bugojno, dok je najuspješnija kadetkinja iz ekipnih sportova Naida Haračić, članica ŽNK “Iskra”. Najbolja kadetska ekipa u muškoj konkurenciji je          NK “Iskra” Bugojno, dok je u ženskoj konkurenciji ŽNK “Iskra” Bugojno.

Sportski savez SBK/KSB i ove godine dodijelio je zlatne plakete i to muškom rukometnom klubu „Jajce“ za 65 godina postojanja i rada kluba; košarkaškom klubu „Promo“ Donji Vakuf za 40 godina postojanja i rada i Draganu Biliću, dugogodišnjem sportskom radniku na području Općine Busovača, Kantona i države BiH.

Srebrenu plaketu dobio je Senad Džonlić, jedan od osnivača Sportskog saveza općine Travnik i prvi predsjednik Saveza, kao i jedan od osnivača Sportskog saveza SBK dok je bronzanu plaketu dobio Dževad Brčić iz stonoteniskog kluba „Bugojno“.

Nagradu za životno djelo za organizacijski i sistematski doprinos u oblasti sporta Sportski savez SBK/KSB dodijelio je Zijadu Bašiću, a posthumno Nisveti Pašić – Džimiki, najpoznatijoj rukometašici i legendi Travnika. Sportski radnik godine je Asim Šahman, predsjednik Skupštine MRK „Iskra“ Bugojno, dok je sportski novinar godine Samir Mlačo iz Bugojna.  Zahvalnica Sportskog saveza SBK/KSB uručena je Općini Travnik.

This slideshow requires JavaScript.

Dobitnici povelja i diploma za postignute rezultate u protekloj godini su  Dora Ćosić, članica STK „CM“ Vitez za postignute rezultate u 2019. godini, muški rukometni klub „Iskra“ za postignute rezultate u prošloj godini, malonogometni klub „Sloga“ Gornji Vakuf – Uskoplje za postignute rezultate u prošloj godini, košarkaški klub „Promo“ Donji Vakuf za plasman u Premijer ligu, najviši rang takmičenja, Centru za edukaciju mladih Travnik za doprinos razvoju sporta i organizaciju „Travničke noćne utrke“ i NO1 Brendu koji osvaja  za doprinos razvoju sporta…. ne samo na prostoru SBK/KSB već i Države BiH jer je N01 sponzor Košarkaške i rukometne reprezentacije BiH.

Manifestacija „Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2019. godinu“ održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB. Generalni sponzor bio je NO1 Brand koji osvaja. Zlatni sponzor je Općina Travnik i Vlašić-Gradnja,  , srebrni sponzor Flash team Gornji Vakuf-Uskoplje i BSI   Jajce, a bronzani KSC „Bugojno„ , Centar za kulturu općine Travnik i Dom projekt Travnik.