Životni put Elme Smajlović je jedan od dokaza da treba nastojati ostvariti svoje snove, bez obzira kako oni krhko i nesigurno izgledali u zemlji poput naše. Ona je danas vlasnica male firme i proizvodi stvari koji su želja svake novopečene mame.

 

– Ništa me u životu, prije osnivanja firme za proizvodnju stvari za uređenje dječijeg prostora, nije pripremalo za to. Po zanimanju sam diplomirani pravnik, a još sam studirala Historiju umjetnosti i Bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. U Sarajevo sam se doselila 1996. godine nakon izbjeglištva koje sam provela u Norveškoj, zasnovala porodicu, radila u raznim stranim organizacijama i paralelno završavala svoje školovanje. Imam dvoje odrasle djece.  Moj sin, koji sada ima 19 godina je jedan od suvlasnika firme Smilelove d.o.o.  – kaže Smajlović.

 

Pravnica napustila kancelarijski posao i započela vlastiti biznis
Elma Smajlović: Sadržajniji život

Dodaje da je u vrijeme kada je  radila u advokatskoj kancelariji kao pripravnik, shvatila da želim puno više odnosno sadržajniji život. Zato je dala otkaz na poslu i neposredno nakon toga pokrenula vlastiti biznis.

– Oduvijek sam bila kreativna. Obožavam da sređujem enterijer, a u vrijeme kada sam počinjala nije bilo skoro pa ništa na tržištu što se moglo kupiti za dječiju sobu. Dobrim dijelom taj enterijer određuju potrepštine kao što su prostirke za pod, baldahini ili posteljina, pa sam krenula sa tekstilom, odnosno sa proizvodima od tekstila. Ja lično ne znam da šijem i iako sam pokušavala nikada mi nije išlo od ruke. Sve ipak sama dizajniram. Tačnije to sam radila na početku, a sada surađujem sa više grafičkih dizajnera i volim da skupa radimo. Ja imam svoju estetiku i uvijek jasno znam šta hoću, a oni me dobro prate, ali dodaju i svoj dio čarolije. Ovo je važno za istaći jer u tom procesu dobijemo unikatni tekstilni materijal za potrebe ovoga brenda. Sve se proizvodi u BiH – objašnjava Smajlović.

Ističe da su devet  godina radili pod imenom All about Apple, ali su ga nedavno promijenili u Smilelove.

– Od samog početka smo imali problem zbog ogromne dominacije brenda Apple. Teško je bilo pozicionirati se sa tim imenom. Smilelove je novo ime i izvedeno je od mog prezimena Smajlović, jer kada se izgovara jasno se čuju dvije tako lijepe i pozitivne riječi na engleskom jeziku. Smatram da je to dobro ime za dječiji brend. U svakom slučaju je originalno – navodi Elma.

Pravnica napustila kancelarijski posao i započela vlastiti biznis
Brend  Smilelove

Firma Smilelove je društveno odgovorna i  trude se voditi pozitivnim ekološkim proncipima.

– Tekstila industrija je jedan od najvećih zagađivača prirode jer se previše proizvodi i kupuje, a ova firma je društveno odgovorna firma, pa smo morali odrediti politiku iste i sve ono za šta se zalažemo. Borimo se protiv konzumerizma na način da radimo unisex proizvode koje mogu koristiti jednako i brat i sestra. Pravimo i jako kvalitetne proizvode koji se mogu koristiti generacijama, a nudimo i besplatnu reparaciju svojih proizvoda. Pri svemu tome se vodi strogo računa o bojama i dizajnu koji može “raditi” u svakom prostoru. Osim toga, jarke i napadne boje i dezeni, sada već dokazano, loše utiču na djecu u smislu da im preagresivni podražaji nimalo ne gode, nego ih čine nemirnim – kaže Smajlović.

Dodaje da će se firma u budućnosti baviti proizvodnjom proizvoda od papira i drveta i tako ćemo zaokružiti čitavu priču jednog brenda koji se bavi uređenjem dječijeg prostora.

– U vrijeme pandemije radimo nesmetano. Ništa nam se nije promijenilo osim što radimo sa maskama, a iste čak trenutno i proizvodimo. Prodaju smo preorjentisali na dostavu putem brze pošte. Svi su uposlenici na svojim radnim mjestima i za sada je firma stabilna, a kako je teško baviti se bilo kakvim prognozama jer živimo u nesigurnim vremenima, ne znam ni šta nas čeka ubuduće. Do tada ćemo vrijedno raditi i prilagođavati se – zaključuje ova vrijedna poduzetnica.

 

M. Avdić