Vlada Srednjobosanskog kantona na današnjoj sjednici usvojila je  Odluku o usvajanju Programa korištenja sredstava za ostvarivanje prava za dodjelu finansijskih sredstava pravnim i fizičkim osobama.

Ova Odluka odnosi se na male privrednike i obrtnike kojima je naredbama štabova civilne zaštite zabranjeno obavljanje djelatnosti ili su imali pad ostvarenog prometa uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

Današnja odluka dio je seta mjera koji je Vlada Srednjobosanskog kantona  usvojila 17. aprila na svojoj redovnoj sjednici.

Program koji je danas usvojen hitno će se realizirati budući da u ovogodišnjem budžetu SBK postoje potrebna sredstva, odnosno sredstva će biti osigurana uštedama i rebalansom ovogodišnjeg budžeta.

Ministrica finansija SBK, Mirjana Plavčić  (HDZ BiH) u izjavi je istaknula kako je želja Vlade SBK da pomogne onima koji su najviše pogođeni zabranom obavljanja djelatnosti, tj. onima koji u svojim malim preduzećima i obrtima zarađuju novac za život:

-Prema procjenama ministarstva, odnosno Vlade SBK, za ovaj javni poziv bit će potrebno oko 1,2 miliona KM. Kroz predstojećih nekoliko dana Ministarstvo privrede SBK pripremit će javni poziv koji će hitno biti objavljen. Ono što je bitno istaknuti jest da će ovu pomoć dobiti oni koji od dana proglašenja stanja prirodne nesreće nisu otpuštali radnike. –  kazala je ministrica Plavčić.

Vlada SBK usvojila mjere pomoći malim privrednicima i obrtnicima
Mirjana Plavčić, ministrica finansija SBK

Na današnjoj sjednici Vlade SBK naglašeno je kako je u toku izrada rebalansa budžta SBK za 2020. godinu. Prihodi u budžetu za mjesec april su manji za oko 40 posto, odnosno u apsolutnom iznosu 7 miliona KM. Kada se posmatra period od početka godine, prihodi su manji za 7 – 8 posto , što iznosi oko 13 miliona KM.