Međutim sada će svi hoteli u Turskoj trebati da dobiju specijalni “Higijenski certifikat” – kojim se potvrđuje odsustvo COVID-19 i činjenicu da hotel poštuje nove higijenske standarde.

Osim hotela, certificiranje će uključivati ​​i restorane, muzeje i raznorazne atrakcije, aerodrome, trgovine, itd. Lista certificiranih turističkih i trgovinskih objekata bit će objavljena na web stranici Ministarstva turizma i kulture Turske, kao i na web stranicama turoperatora i aviokompanija koje rade s Turskom kao turističkom destinacijom. Higijenski certifikat će biti dobrovoljan, ali tek nakon što ga prođu, zgrada će dobiti priliku rada sa stranim turistima.

⠀Prilikom donošenja certifikata uzet će se u obzir:

– kvalitet i učestalost čišćenja i sanitarnim sredstavima

– mogućnost socijalne udaljenosti

– Prisutnost ljekara i medicinske opreme, sada bi medicinskintimovi trebali biti u svakom hotelu u Turskoj (otvaraju se nova radna mjesta – čak i za strance)

– nivo obučenosti osoblja, zdravstveni pregledi svih zaposlenih i dostupnost medicinskih maski.

Pored toga, menadžeri rizika će se pojaviti u turskim hotelima – stručnjaci koji mogu osigurati ispravan redoslijed postupaka ako se dogodi epidemija.

Stvorili smo posebnu komisiju i napravili listu pravila koja omogućavaju otvaranje turističke sezone. Trenutno stanje epidemije koronavirusa nadahnjuje pozitivne nade. Ako ne bude neugodnih iznenađenja, moći ćemo dozvoliti rad turističke industrije krajem maja. Prvo će to biti domaći turizam, a zatim ćemo se, nadamo se, otvoriti vrata turistima iz zemalja u kojima se epidemija vratila u normalu. – kazao je Mehmet Nuri Ersoy, ministar kulture i turizma Republike Turske.

Međunarodni letovi Turkish airlinesa počinju 28. maja 2020. godine.

This slideshow requires JavaScript.