Vlada entiteta Federacije BiH na današnjoj telefonskoj sjednici donijela je odluku o ukidanju stanja prirodne nesreće, proglašenog zbog pandemije korona virusa.

 

Stanje prirodne nesreće ukinuto je nakon više od dva mjeseca. Odluka je stigla nakon ublažavanja niza mjera, među kojima su i ukidanje samoizolacije i otvaranje granica. Vlasti u Republici Srpskoj prošle sedmice ukinule su vanredno stanje u tom entitetu.

Tešanj i dalje žarište

Testiranja na korona virus u posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini potvrdila su da je Tešanj i dalje žarište infekcije, koja je tamo buknula 21. maja, objavili su medicinski zvaničnici.

Potvrđeno je 11 novih slučajeva zaraze u tom gradu u centralnom dijelu zemlje, u kojem je sada 63-oje zaraženih.U četvrtak ih je bilo 14, a dan ranije 19. Lokalne vlasti utvrdile su da se zaraza proširila iz fabrike “Koža-komerc”, u kojoj je zaposleno osamdesetak osoba, ali nulti pacijent nije identificiran. Svi oboljeli su radnici ili članovi njihovih porodica. Stotinjak je stanovnika Tešnja u samoizolaciji.

U drugim dijelovima Bosne i Hercegovine epidemiološka situacija i dalje je povoljna, trend koji traje duže od dvije sedmice.

Jedanaest novozaraženih u RS-u

Od četvrtka su počeli raditi veliki trgovački centri, a vlasti su odlučile od 1. juna otvoriti granice za državljane svih susjednih zemalja. U Republici Srpskoj obavljeno je testiranje 662 laboratorijska uzorka, a novi korona virus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 11 osoba, javlja Anadolija.

Riječ je o osam muških i tri ženske osobe, od kojih su dvije mlađe, šest srednje i tri starije dobi.

Prema mjestu prebivališta, po dvoje je iz Gacka i Prijedora te po jedno iz Banje Luke, Teslića, Mrkonjić Grada, Istočne Ilidže, Kotor-Varoša, Doboja i Dervente.

-Do sada su u RS-u potvrđena 1.394 slučaja korona virusa, a preminulo je ukupno 110 osoba kod kojih je potvrđen test na novi korona virus, saopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Od novog korona virusa dosad se oporavilo 848 osoba, a testirane su 26.362.