Kraljevski grad Jajce se nalazi na ušću rijeka Plive i Vrbasa. Iako doline Plive i Vrbasa su nastanjene od antičkog doba, ovaj kraljevski grad se počeo razvijati u srednjem vijeku, a njen utemeljitelj je bio Hrvoje Vukčić Hrvantić. Sam grad je bio prijestolnica bosanskih kraljeva, te zato nosi epitet kraljevskog grada.

 

Postoje brojne znamenitosti u ovom gradu koje vrijedi posjetiti, zbog svoje historijske, prirodne i arheološke ljepote. Jedne od tih znamenitosti su i mlinčići/vodenice. Mlinčići se nalaze između Velikog i Malog Plivskog jezera, a izgrađene su od hrastovog drveta. Stari su preko 400 godina i predstavljaju primjer tradicionalnih lokalnih tesarskih vještina.

Podaci iz 1562. godine kažu da je tada bilo 24 mlina, od toga, svega šest nije bilo u funkciji. U 17. stoljeću, broj mlinčića se povećao na 26. Tada su bili u vlasništvu zemljoposjednika, te su davali na korištenje lokalnom stanovništvu, koje je plaćao zemljoposjednicima porez u brašnu.

Iako već dugo nisu u funkciji, mlinčići u Jajcu privlače velik broj turista, ali najviše su na meti stranih i domaćih fotografa. Mlinčići su 2009. godine proglašeni nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Nepoznati počinioci su u maju 2011. godine zapalili četiri mlinčića koje su izgorjele do temelja. Dvije godine kasnije zapaljeni mlinčići su obnovljene u sklopu 14. regionalnog restauracijskog kampa.

 

 

(posjeti.ba)