Federalni zastupnik Nezavisnog bloka Amer Obradović danas je zatražio od Vlade Federacije BiH da preduzme mjere kojim će se sve informacije vezane za COVID-19, ali i druge generalne podatke i odluke, prilagoditi na način da budu dostupne slijepim i slabovidnim osobama.

 

-Posebno ova inicijativa ima značaj zbog činjenice da u Bosni i Hercegovini ima blizu 5.000 slijepih i slabovidnih osoba, te zbog nemogućnosti vidne percepcije slijepe osobe nemaju adekvatne mogućnosti pratiti aktuelna zbivanja u dnevnim novinama i časopisima, web stranicama i drugim izvorima informacija, te bi se realizacijom inicijative trenutna loša pozicija ove populacije poboljšala. Istovremeno, Vlada bi poslala poruku da joj je stalo do marginaliziranih grupa i da žele otvoriti institucije prema javnosti, poručio je zastupnik Obradović.

Postoje brojna dobra rješenja, sa primjenom pristupačnih softverskih alata i tehnika kao što su čitači i uvećivači ekrana, sintetizatori govora, Brajevo pismo, pristupačni sadržaji u elektronskom formatu, ali i druge tehnologije čijom upotrebom slijepe i slabovidne osobe postaju ravnopravni članovi društva.

-Manjak spremnosti da se dijele informacije, brzo i transparentno, jeste postao ključni simbol borbe sa Koronavirusom. Barem simbolični iskorak institucija na tom putu, pa i ovaj vrlo praktični, značio bi mnogo, kako za ovaj period tako i za budućnost, zaključio je Obradović.