Preko 4.000 Travničana tokom samo tri dana potpisalo je peticiju pod nazivom „Stop mostarizaciji Travnika“  i na taj način dali  do znanja šta misle o Zaključku Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, rečeno je danas na konfereniji za novinare općinskih odbor i povjereništava Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke (NS) i Naroda i Pravde (NiP).

 

Peticija, čije potpisivanje su organizovali općinski odbori i povjereništva SDP, NS i NiP,  sa potpisima bit će upućena na 15 adresa, od Predsjedništva BiH, preko svih nivoa vlasti, do predstavnika međunarodne zajednice.

-Sama predaja ovog broja potpisa će nama olakšati da naši argumenti pred institucijama koje će ovo dobiti bude budu jaki. Građani Travnika su izlaskom na potpisivanje peticije tokom tri dana kazali šta misle o idejama nekih ljudi koji u Sarajevu zamišljaju da mogu kroz Domove naroda mogu mijenjati način života u jednom gradu. –  rekao je Siniša Dukić, predsjednik OO SDP Travnik.

Priča o izmjenama izbornih jedinica vodi dalje podjela, smatra Dukić, te ističe kako to Travnik ne zaslužuje svojom historijom i načinom života koji je i nakon rata uspostavljen u ovom gradu. On je najavio i buduću saradnju ove tri stranke u realizaciji projekata za dobrobit stanovnika Travnika.

-Svaki put negdje pred izbore SDA i HDZ moraju da opravdaju jedinu svrhu svog postojanja, ato je podizanje nacionalnih tenzija i zbijanje nacionalnih redova. Ideja o „mostarizaciji“ Travnika nije dobra, iz prosog razloga što se izanje krije prostor za nepostistička zaposšljavanja nekompetetnih i nesposobnih SDA i HDZ kadrova. – kazala je Aida Terzić, predsjednica OO Naše stranke Travnik.

Prema riječima, predsjednice Terzić vladajuće stranke u Travniku i SBK jedino što su uspjeli za 30 godina na vlasti je „da otvore jednosmjeran put za zemlje Evropske Unije“.

-Svima koji su potpisali peticiju se zahvaljujemo i pozivamo ih da i dalje nastavimo borbu protiv svih vrsta podjela i svih vrsta „mostarizacija“. Borba tek slijedi jer je ovo vrlo ozbiljno i ustavno i političko pitanje. Ovo je jedna vrsta građanskog aktivizma i da konačno zajedno sa građanima iskoristimo građanska i demokratska prava i da te nacionalne podjele konačno razriješimo. – izjavio je Haris Kaniža, predsjednik Općinskog povjereništva NiP Travnik.