U bašti Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH danas je svečano uručena književna nagrada „Kočićevo pero“  za proljeće i ljeto književniku Almiru Bašoviću za djelo „Četiri i po knjige“.

Ova nagrada dodjeljuje se više od 20 godina i to onim piscima koji svojim radom nastavljaju Kočićevu pričevinu i učevinu, odnosno koji na sebi svojstven način slijede ljepotu Kočićeve riječi i dubinu njegove misli.

Osnivač Zadužbine Petar Kočić Banja Luka – Beograd i predsjednik žirija za dodjelu nagrade, književnik Nikola Vukolić, kazao je da je ovogodišnji laureat Bašović, zahvaljujući svojoj pronicljivosti i spisateljskom zanatu te sposobnosti da izbjegne zamke banalnosti, na najljepši način potvrdio svoj ugled u našoj književnosti i time zaslužio nagradu Kočićevo pero.

– U knjizi „Četiri i po drame“ koju je objavio sarajevski „Connectum“ sakupljen je dramski opus pisca, dramaturga, teoretičara i esejiste Almira Bašovića. Autor je morao da napiše ovu knjigu, jer on diše punim plućima samo kad piše. Zato smatram da svako onaj ko pročita ovu knjigu  ili bude gledao neke od ovih drama kajaće se. Ai onaj koji ne pročita i ne bude gledao također će se kajati – kazao je Vukolić.

Doc. dr. Naser Šečerović kazao je da konstelacija drama Almira Bašovića i beogradsko-banjalučke nagrade Kočićevo pero sasvim jasno pokazuje da u Bosni itekako postoje zajedničke vrijednosti.

– Te vrijednosti prevazilaze nacionalno-nacionalističke okvire koji nam se svakodnevno nameću i jasno je da je ona prava bosanska kultura itekako žilava i živa – naglasio je Šečerović.

„Kočićevo pero“ za proljeće i ljeto književniku Almiru Bašoviću
Sa svečanosti u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Režiser Aleš Kurt kazao je da se kao dugogodišnji prijatelj Almira Bašovića raduje svakoj njegovoj nagradi te da se nada da će ih biti sve više.

Bašović se zahvalio Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH koji je upriličio ceremoniju dodjelu nagrade u teškim vremenima kada se sve odgađa i obustavlja zbog pandemije koronavirusa. Tako je i ova dodjela upriličena bez publike, samo uz prisustvo predstavnika medija.

– Pisci su po prirodi stvari najnesigurnija bića na svijetu tako da svaka nagrada puno znači pogotovo ako dolazi od kolega književnika, jer to je znak da im je drago što postojim i stvaram – kazao je Bašović.

Inače, Muzej književnosti pozorišne umjetnosti BiH ima najbogatiju zbirku eksponata iz Kočićeve ostavštine, a samo je dio, odnosno Kočićeva radna soba, izložena u Stalnoj postavci.

– U muzejskom arhivu čuvamo i originalne rukopise te druge vrijedne dokumente iz Kočićeve zaostavštine. Zato rado sarađujemo sa svim ustanovama koje čuvaju uspomenu na Petra Kočića ma gdje se one nalazile. Krajem mjeseca, tačnije 27. avgusta, navršavaju se 104 godine od Kočićeve smrti i tim povodom naš Muzej priprema 3D virtualnu izložbu o njegovom životu i radu – kazala je Mihneta Stupac- Avdić, projekt koordinator Muzeja.