Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić održao je danas konferenciju za novinare povodom pisma koje je uputio Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, odnosno predsjedavajućem Nerminu Nikšiću. Radončić je zatražio hitno saslušanje direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA/OBA) zbog miješanja iz Bosne i Herecgovine u izbore u susjednoj državi i članici NATO saveza Crnoj Gori!

 

Poštovani gospodine Nikšiću,

Kao što Vam je vjerovatno poznato, došlo je do grubog kršenja neutralnosti Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju održavanje slobodnih i demokratskih izbora u drugim državama, odnosno u Crnoj Gori.

Crna Gora je država sa kojom Bosna i Hercegovina ima odlične odnose, nema spornih pitanja, a istovremeno se radi i o članici NATO saveza.

Međutim, planiranom obavještajnom aktivnošću, na što je javno upozorio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, došlo je od miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore i to na način da, kako navodi predsjednik Crne Gore, „sve to koordinira bezbjednosni sektor u Srbiji i da su u pitanju anticrnogorski interesi, ne samo sa pozicija velikosrpskog nacionalizma, nego i ruskog imperijalizma“.

Đukanović je precizno rekao da se preko „Glasa javnosti“, portala iz Beograda, plasiraju najgore moguće neistine o Crnoj Gori. Obzirom da je taj portal, očigledno vrlo instruirano, objavio intervju sa osobom iz Sarajeva, koja je više puta presuđena za kriminal i klevete, Arminom Cibrom, potpuno je jasno da postoje svi elementi miješanja odavno stvorenih grupa iz Sarajeva u unutrašnje stvari Crne Gore i miješanja u tamošnji izborni proces.

Armin Cibra je projekat u koji je uloženo više miliona KM i do sada je služio samo kao paravan za onemogućavanje poštenih izbora unutar Bosne i Hercegovine, odnosno FBiH.

Kao što je javnosti poznato, po zadatku grupa koja njime upravlja i koja ga suportuje poluistuinama ili najgorim lažima, Armin Cibra je u nekoliko godina objavio čak četiri knjige protiv mene, kao predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića, ili ministra sigurnosti BiH.

Pred sarajevskim sudom je, prilikom suđenja za klevetu, isti izjavljivao da su tiraži tih knjiga bili 50.000 primjeraka. I laiku je jasno da štampa tiraža samo jedne knjige košta više stotina hiljada KM, plus troškovi distribucije i besplatnog dijeljenja iste. Jasno je da nezaposleni električar, nema više miliona KM za štampanje ukupno više stotina hiljada primjeraka knjiga, koje se veoma organizirano i besplatno dijele po intitucijama ili pred džamijama diljem BiH.

Inače, Armin Cibra je čovjek koji je sklopio nagodbu sa Tužilaštvom i Sudom u Sarajevu (15. marta 2005. godine) i bio osuđen na šest mjeseci zatvora i dvije godine uvjetno za krivično djelo iz člana 183. KZ FBiH. O kakvoj osobi se radi, najbolje govori i razlog ove osude. On je direktoru FOS-a (bivša obavještajna služba Federacije) gospodinu Edhemu Bešiću, prijetio smrću, da će ga nabiti na kolac i silovati njega, suprugu i sina!

Stoga, i pored najodvratnijh laži koje je godinama za različite stranačke interese prezentirao protiv mene, bilo mi je ispod svakog nivoa da se u prvom licu bavim njime. Tužbe za klevetu su radili, i u moje ime dobijali, advokati.

Ipak, situacija se u posljednjih petnaestak dana politički i strateški značajno promijenila. Obavještajni centar koji ga je stvorio, sada je počeo da djeluje regionalno u svrhu velikosrpskog nacionalizma i širenja sfere ruskog utjecaja na cijeli region.

Naime, u intervjuu za portal „Glas javnosti“ iz Beograda, nakon čega je reagirao predsjednik Crne Gore, instruirani Armin Cibra potpuno lažno tvrdi da smo se ja i predsjednik Crne Gore Đukanović tobože bavili organiziranim kriminalom i ditribucijom narkotika. U tom intervjuu, on iznosi i bezbroj drugih najodvratnijih laži. One prvenstveno za cilj imaju zbunjivanje glasačkog tijela u Crnoj Gori, odnosno okretanje glasača od prozapadne politike predsjednika Đukanovića i NATO puta Crne Gore. „Glas javnosti“ je – što oni i ne kriju – medijski promotor velike Srbije i agresivne proruske politike u regionu.

Također, isti paraobavještajni centar iz Sarajeva, koji se krije iza nereferentnog Cibre, plasirao je i drugu laž, vrlo opasnu po moj život i moje porodice. A to je da je Fahrudin Radončić, kao ministar sigurnosti BiH, zajedno sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, tobože davao lažne pasoše kavačkom klanu, iako – da napomenem – izdavanje pasoša uopće nije u nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH.

Odgovoran partner u promicanju evropskih i NATO integracija

Nakon ovoga potpuno je jasno da propagandni centar u Sarajevu, koji je očigledno u konačnici direktivno vezan za Moskvu, u samom finišu historijski važnih crnogorskih izbora, koji se održavaju za šest dana. Ovaj obavještajno-propagandni centar pokušava da kompromitira ključnog nositelja antiruskog utjecaja u regionu predsjednika Crne Gore gospodina Đukanovića i, istovremeno, da oslabi pregovaračku poziciju predsjednika Kosova gospodina Tačija uoči njegovih razgovora sa predsjednikom Republike Srbije, koji bi se trebao održati za samo tri dana u Vašingtonu.

Zbog toga je neophodna hitna reakcija nadležnih institucija Bosne i Hercegovine.

Kao bivši ministar sigurnosti BiH, predsjednik parlamentarne stranke na svim nivoima vlasti u BiH, tražim hitno održavanje Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, gdje će biti saslušan njen direktor Osman Mehmedagić, koji mora dati podatke o tome ko čini, ko vodi, ko finansira, sa kojim inozemnim centrima je u vezi i ko daje zadatke grupi, koja za eksponenta samo zloupotrebljava ime nesretnog Armina Cibre.

Bosna i Herecgovina treba da bude odgovoran partner u promicanju evropskih i NATO integracija u regionu i još odgovorniji partner u sprječavanju malignog ruskog utjecaja na ovom području.

Naša obavještajna služba OSA mora biti potpuno depolitizirana. Ona ili njeni kraci ne smiju učestvovati u regionalnim obavještajnim zapletima na štetu strateških euroatlantskih interesa Bosne i Hercegovine i njenih susjeda, odnosno očiglednoj namjeri destabilizacije regiona i susjedne države i članice NATO saveza Crne Gore.

Da izaberu vlast koja će ih najbolje zastupati i voditi u budućnosti

Građani Crne Gore imaju pravo, bez bilo čijeg miješanja sa strane, da izaberu vlast koja će ih najbolje zastupati i voditi u budućnosti.

Molim da sjednicu Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH zakažete što prije, izvršite saslušanje direktora Osmana Mehmedagića. Molim da utvrdite da li je, eventualno, i on bio dio ovog malignog proruskog centra moći. Ili iz nekih razloga nije htio i naložio da OSA/OBA vrši nadzor dugogodišnjeg djelovanja paraobavještajnog centra, čiji je medijski eksponent jedna opskurna osoba, iza koje se sakriva ozbiljna zločinačka organizacija involvirana u mnoge sfere društva.

U tom smislu, zatražit ću i puno angažiranje Tužilaštva BiH da preuzme istragu, jer je u pitanju organizirani kriminal, pranje novca, ugrožavanje nacionalnih interesa BiH, velika poreska utaja, ometanje rada pravosuđa i više drugih krivičnih djela. Sa istim treba biti upoznat i Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajeva i njegov savjetnik gospodin Erik Larson.