Projekat “Od spoznaje do zaštite: žene nosioci prava na zdravlje u Bosni i Hercegovini” prezentiran je danas u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) predstavnicima zdravstvenih ustanova i Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a. Projekat na osnovu ranije potpisanog sporazuma zajednički realiziraju Ministarstvo zdravstva ZDK i RE-TE. Ong. – Udruženje tehničara za solidarnost i međunarodnu saradnju iz Torina, regija Pijemonte (Piemont) Italija.

 

Radi se o projektu ranog otkrivanja i liječenja karcinoma dojke, a partneri iz Pijemonta osigurali su neophodnu finansijsku i stručnu pomoć.

– Nažalost, imamo puno zapuštenih slučajeva koji vrlo loše završavaju, tako da je ovaj projekat izuzetno koristan za ZDK. Meni je drago da u ovoj složenoj epidemiološkoj situaciji nalazimo mjesto i prostor da ne zapostavljamo i ostale oblike tretiranja i liječenja u zdravstvu – rekao je dr. Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK.

Projekat je počeo u februaru, ali je pandemija koronavirusa usporila njegovu realizaciju. Predviđena je nabavka dva digitalna mamografska aparata koji će biti smješteni u Kantonalnoj bolnici Zenica i Domu zdravlja Zenica, razvoj softverske aplikacije koja će objediniti sve podatke o karcinomu dojke, uz mogućnost pozivanja žena putem pisma, te edukacija specijalista radiologa iz ovog kantona u Torinu.

– Usluge pružamo u domovima zdravlja u ZDK i privatnim ustanova u Zenici, ali nismo zadovoljni obuhvatom populacije, jer od ukupnog broja žena koje bi trebale uraditi mamografiju u jednoj kalendarskoj godini, to učini samo 19 posto žena. Taj obuhvat bi trebali povećati na minimalno 70 posto da bismo bili zadovoljni – rekao je dr. Boris Hrabač, specijalista socijalne medicine i organizacije zdravstvene zaštite sa Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ).

Zeničko-dobojski kanton ima odličnu saradnju s regijom Pijemonte, a ranije započeti projekat skrininga papa brisa, odnosno ranog otkrivanja karcinoma grlića maternice, rezultirao je otvaranjem onkologije i radiologije u Kantonalnoj bolnici Zenica u čije opremanje je regija Pijemonte uložila značajna sredstva. Zbog toga u ZDK-u imaju velika očekivanja i od projekta ranog otkrivanja karcinoma dojke.

– Cilj je da u ZDK imamo ne kampanju, nego kontinuiranu mamografiju, što bi doprinijelo boljim rezultatima kada je u pitanju liječenje onih koji obole od karcinoma dojke – rekao je dr. Senad Huseinagić, direktor INZ-a.

Luka Điliberti (Lucca Gilbert), predstavnik partnerske organizacije iz Torina, pohvalio je dosadašnju saradnju sa zdravstvenim sistemom Zeničko-dobojskog kantona, rekavši da u ovaj kanton žele prenijeti pozitivna iskustva iz Italije.

– Regija Pijemonte započela je mamografski skrining prije 20 godina i prošle godine smo “proslavili” prvu godinu bez ijednog smrtnog slučaja uzrokovanog rakom dojke. Ono što želimo prenijeti u ZDK je naše iskustvo na ovom polju, klinički kapacitet i mogućnost sveobuhvata teritorija – rekao je Điliberti.

 

(Press služba ZDK)