Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Travnik, tradicionalnom “Kajganijadom” i brojim drugim sadržajima duž Bosanske ulice, obilježen je 21. mart – Dan općine Travnik.

 

Više od 100 sadržaja i aktivnosti obilježilo je ovogodišnju kulturno-zabavnu i sportsku manifestaciju Dan općine Travnik, koja je okupila brojne učesnike i posjetitelje.

U periodu od 07. do 21. marta u Travniku su upriličeni raznovrsni sadržaji u kojima su svi generacijski uzrasti mogli pronaći nešto za sebe, potvrdila je glasnogovornica manifestacije Aldijana Dizdar.

– Travnik ima svoje brojne tradicionalne manifestacije, ali i nove programe i živi skoro tokom cijele godine, ali Dan općine Travnik je poseban i predstavlja priliku za prezentaciju svog bogatstva i raskoši grada. –  kazala je Dizdar.

Organizatori su podsjetili da su u protekle dvije sedmice održane brojne umjetničke izložbe i performansi, promocije knjiga i pozorišnih predstava, raznovrsna edukativna predavanja i zabavne radionice za odrasle i najmlađe, ekološke akcije, ali i mnoštvo sportskih aktivnosti.

– Već nakon objave javnog poziva za učestvovanje u obilježavanju Dana općine, iz godine u godinu primjećujemo različite kreativne ideje i nove učesnike, te upravo to zajedništvo sugrađana sa jedinstvenim ciljem da ujediinjeno obilježe ovaj značajan datum i predstave svoj grad kako on to zaslužuje, jeste nešto što najbolje opisuje Dan općine Travnik. –  kazala je Dizdar.

Organizatori su istaknuli da su ove godine realizirane i aktivnosti čiji je organizator Općina Travnik, te da je pored svečane sjednice Općinskog vijeća Travnik, prepoznatljive “kajganijade” koja je okupila brojne posjetitelje, u “Klub neizlječivih Travničana” pristupio i poznati bh. trener Dragan Jović-Gagac.

Kako je kazao načelnik općine Travnik Kenan Dautović, ovogodišnja manifestacija ponudila je najviše sadržaja i aktivnosti do sada, te da su uspješno realizirane sve aktivnosti.

– U mnoštvu različitih sadržaja, i ove godine velika pažnja je posvećena i onim najmlađima, koji su pored brojnih sadržaja namijenjenih upravo njima, imali i jedan cijeli dan samo za njih u okviru kojeg je upriličeno višesatno druženje i zabava uz brojne zanimljive sadržaje kao i proslava rođendana djece prvorođenih beba na sam Dan općine Travnik, ali i darivanje novih prvorođenih beba na 21. mart, ove godine. –  naglasio je Dautović.

Ovogodišnja manifestacija završena je danas nizom aktivnosti koje su održane nakon svečane sjednice Općinskog vijeća Travnik, nakon čega je upriličena tradicionalna kajganijada na tvrđavi Stari grad, uz brojne sugrađane, zvanice i goste iz bratimljenih gradova.

Dan općine Travnik, od 2012. godine obilježava se 21. marta i to na dan za koji se vežu brojna simbolična značenja, od kojih je najznačajniji dolazak proljeća i vremena kad se slavi život i sve budi i cvjeta, pa i raste trava, što opet ima veze sa Travnikom.