U Salzburgu je počeo Šesnaesti europski samit, koji će trajati do 29. septembra. Tema ovogodišnjeg Samita je “Europa, solidarnost i mir”, sa naglaskom na pandemiju virusa korona i uticaja iste na ekonomska kretanja i investicije.

Direktorica Marković će se u okviru Samita susresti sa zvaničnicima i privrednicima iz Europske unije. Također u toku razgovora sa organizatorima, Marković  je inicirala organizaciju određenih događaja u BiH.

Ovogodišnji Samit se organizuje pod posebnim pokroviteljstvom Alexandera van der Bellena, predsjednika Republike Austrije i Sebastiana Kurza, premijera Republike Austrije. Ovogodišnji govornici će između ostalih biti Jean-Claude Juncker, Johannes Hahn i Martin Pammer, kao i drugi brojni  zvaničnici iz Austrije, Njemačke, Slovačke, Crne Gore, Francuske, Rusije, Švedske, Hrvatske, Mađarske, Belgije i Luksemburga. Također, govornici će biti i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar zdravlja i socijalnih pitanja Republike Srpske, Alen Šeranić.