Reprezentacija Bosne i Hercegovine je večeras u Vroclavu u 4. kolu Lige nacija doživjela težak poraz od Poljske, koja je slavila sa visokih 3:0. Izabranici Dušana Bajevića su bili ravnopravni s domaćinom u uvodnim minutama susreta, ali rani crveni karton Anela Ahmedhodžića je u potpunosti vodu naveo na mlin Poljaka, koji su to iskoristili i stigli do laganog trijumfa.

 

Tako je BiH došla na korak od eliminacije iz elitnog ranga Lige nacija, pošto je ubjedljivo na posljednjem mjestu grupe 1 Lige A sa svega dva boda… Zmajevi su dobro otvorili susret i dva puta prijetili preko Radeta Krunića, ali ih je sasjekao crveni karton Anela Ahmedhodžića u 15. minuti.

Tada je Robert Lewandowski krenuo ka golu BiH, Ahmedhodžić ga srušio, a arbitar Craig Pawson iz Engleske je procijenio da je bio posljednji igrač odbrane, te mu pokazao direktan crveni karton i put ka svlačionici.

Taj detalj je u potpunosti odredio dalji tok utakmice, a Zmajevi se u nastavku nisu uspjeli suprotstaviti brojčano nadmoćnom rivalu.

Od tada je Poljska imala inicijativu, a do prve velike prilike dolazi u 22. minuti. Goralski je uposlio usamljenog Lewandowskog, koji sa šest metara neometan prebacuje gol Šehića i promašuje nemoguće.

U 30. minuti ponovo prijeti Lewandowski, koji ovaj put pogađa stativu gola Zmajeva, a nedugo nakon toga zanimljiv potez vuče Dušan Bajević. Selektor je odlučio iz igre izvaditi Miralema Pjanića, kojeg je zamijenio stoperom Dennisom Hadžikadunićem kako bi zatvorio rupu koja je nastala isključenjem Ahmedhodžića.

Zabilježen je i jedan opasan napad BiH preko Branimira Cipetića, ali njegov centaršut na kraju nije pronašao nekog od naših napadača.

Poljaci do vodstva dolaze u 40. minuti nakon lijepe kombinacije i proigravanja Jozwiaka za Lewandowskog, koji pogađa za 1:0.

U samom finišu prvog dijela domaći dolaze i do drugog gola, a ovaj put su odigrali fantastičnu akciju koju je golom udarcem glavom krunisao Linetty.

Prvo uzbuđenje u nastavku viđeno je u 52. minuti, a ono je odmah donijelo i novi gol, pošto je nakon sjajnog centaršuta Klicha usamljeni Lewandowski pogodio za 3:0 postigavši svoj drugi gol na utakmici, piše scsport.

Ubrzo nakon toga Lewandowski je u novoj prilici, ali ovaj ga put zaustavlja Šehić.

Nastavili su momci Jerzyja Brzeczeka napadati i vršiti pritisak na zadnju liniju Zmajeva, a ubrzo je došla nova velika prilika. Grosicki je u situaciji jedan na jedan sa Šehićem šutirao, ali je sjajni golman još jednom spasio svoj gol.

Zmajevi su se uglavnom branili i nikako nisu uspijevali zaprijetiti golu Szczesnyja, a Bajević je ranije iz igre povukao i udarne igle u vrhu napada Džeku i Višću.

Poljska je imala apsolutnu inicijativu, ali u posljednjih dvadesetak minuta je ritam utakmice pao i nisu tako lako dolazili u nove gol-šanse. Cipetić je na desnoj strani istrčao dvije dobre kontre, ali njegovi centaršutevi su na kraju bili slabi.

Zmajevi su se na kraju uspjeli sačuvati težeg poraza i završilo je 3:0 u korist Poljske.

Bosna i Hercegovina je ovim porazom ostala posljednjeplasirani tim prve grupe Lige A sa dva boda, dok je Poljska sada prva sa sedam bodova pošto su Italija i Holandija remizirali (1:1).