Danas su u Sarajevu načelnici i gradonačelnici potpisali  sporazum o implementaciji projekta „Magična penjališta Bosne i Hercegovine“ kojeg provodi projektni tim: Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo, Planinarsko društvo „Fasto“ i IT kompanija Rebus d.o.o. Sarajevo.

 

Projekat je finansiran sredstvima Europske Unije i projektnih partnera u iznosu od 350.000 KM.  U proteklom periodu projektni tim obišao je 49 općina  i gradova u Bosni i Hercegovini sa ciljem procjene kapaciteta za postavljanje penjališta u tim općinama i razvoj nove turističke ponude. Sredstva je dobilo  samo 10 lokalnih zajednica: Bihać, Banja Luku, Prijedor, Jajce, Travnik, Goražde, Sokolac, Ilijaš, Vareš i Zavidoviće.

Projekat “Magična penjališta Bosne i Hercegovine” omogućit će postavljanje brendiranih penjališta na postojećim prirodnim stijenama u općinama, razvoj web platforme, telefonske aplikacije i video spota za promociju, popularizaciju i ponudu novog turištičkog proizvoda „penjanje po prirodnim stijenama“ u Bosni i Hercegovini, te obuku, licenciranje i opremanje instruktora penjanja iz različitih općina i  ponudu i promociju novog turističkog proizvoda „penjališta“ u općinama na regionalnom i međunarodnom nivou kroz formiranje „Regionalne mreže za promociju pustolovnog turizma“.

Projekat je finansiran sredstvima Europske Unije i projektnih partnera u iznosu od 178.008,00 eura. Finansiran je kroz EU4Business projekat Evropske unije koji potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business projekat vrijedan je 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.