U nastavku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Sarajeva vijećnici su jednoglasno izabrali Benjaminu Karić za novu gradonačelnicu glavnog grada Bosne i Hercegovine. Njen izbor podržalo je 26 vijećnika Gradskog vijeća Sarajeva, dok dvojica nisu bila prisutna.

 

Karić se, prihvaćajući poziciju gradonačelnice, zahvalila vijećnicima koji su je jednoglasno izabrali.

-Volim rad i garantujem da ću vrijedno raditi sa saradnicima kako bismo vratili sjaj Sarajevu. Pozivam sve građanke i građane da pomognu da idemo u budućnost, da se odupiremo teškim preprekama i vremenu. Ostaje naša borba. Pozivam vas da budete moji prijatelji i da pokažemo ljubav prema Sarajevu. –  kazala je Karić.

Karić , koja dolazi iz reda Ostalih, bila je prijedlog SDP-a BiH, a time i Trojke, za poziciju gradonačelnika Sarajeva, nakon što je propao pokušaj izbora Bogića Bogićevića na tu funkciju. Za zamjenike gradonačelnice izabrani su Haris Bašić iz NiP-a (22 za, 2 protiv, 2 suzdržana) i Anja Margetić iz Naše stranke (21 glas za, 4 suzdržana, jedna vijećnica nije glasala).

Ko je Benjamina Karić?

Kandidatkinja SDP-a BiH za gradonačelnicu Sarajeva doc.dr. Benjamina Karić rođena je 1991. godine u Sarajevu, od 18. godine je član SDP-a, a od 2019. godine i potpredsjednica partije. Uporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta. Dobitnica je Srebrene značke za izuzetan uspjeh na dodiplomskom i postdiplomskom studiju.

Javnosti je poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u BiH i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava. Autor je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prevoda sa latinskog jezika. Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Tečno govori engleski i njemački jezik. Doc.dr. Benjamina Karić (rođ. Londrc) udata je i majka je jednog djeteta.