Sinoć je u prostoru Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića u Travniku upriličeno književno veče posvećeno Kurtu Kopruneru i tom prilikom promovisana je njegova knjiga “Putovanja u zemlju ratova”. O ovom djelu i životnom putu Kurta Koprunera govorili su kustos Enes Škrgo i gospođa Snježana Kopruner. Odlomke iz knjige čitao je glumac Matej Baškarad.

 

 

Knjiga „Putovanja u zemlju ratova“ – Doživljaji jednog stranca u Jugoslaviji objavljena 2001.godine u Njemačkoj, a prevod na srpski jezik u pojavio se 2003. godine u izdanju novosadske Izdavačke kuće „Prometej“. U isto vrijeme u Njemačjoj je štampano već treće izdanje. Ova knjiga, u kojoj autor kroz svoja putovanja i ono što je vidio i doživio, opisuje događaje u bivšoj Jugoslaviji, štampana je i na engleskom i japanskom jeziku.

Na putu po bivšoj Jugolsaviji vode ga Srpkinja, Bosanka, Hrvatica i Albanka.

 

This slideshow requires JavaScript.

Kurt Kopruner, rođenog Austrijanca koji ostavio dubok trag u Travniku.  Nakon obrazovanja u rodnoj Austriji i obavljanja nekoliko rukovodnih  i političkih funkcija , Kurt Kopruner je poslovnu karijeru nastavio  u Njemačkoj gdje osnovao firmu. Posao ga je često vodio na prostore bivše Jugoslavije. Zaslužan je za uspješnu privatizaciju i kasniji razvoj GS Tvornice mašina Travnik, koja je danas prepoznatljiva po uspješnom poslovanju u regiji i Evropi.Posljednje godine svoga života proveo je u Bosni, u Travniku.