Centralna manifestacija obilježavanja 29. godišnjice 306./706. brigade Armije RBiH održana je večeras u Han Biloj, mjestu nadomak Travnika. 

 

 

Ispred Organizacijskog odbora, jedan od nekadašnjih komandanata Brigade Munir Karić naglasio je da se kroz obilježavanje važnih datuma mora sačuvati istina o prošlosti kao i prošlost od zaborava.

-29 godina u kontinuitetu sa radošću obilježavamo rođendan Brigade. Ovaj datum ima historijski značaj, kao što je historijska uloga Brigade u odbrani Bosne i Hercegovine, te zahvaljujući žrtvovanju i hrabrosti boraca, danas imamo svoju slobodu i svoju domovinu – kazao je Karić.

U Travniku obilježena 29. godišnjica 306/706. brdske brigade Armije RBiH

Manifestacija na kojoj je večeras uz kratko obraćanje zvanica, položeno cvijeće na spomen-obilježje, te upućena dova poginulim borcima, započela je nekoliko dana ranije nizom vjerskih i spotskih sadržaja uz odavanje počasti svima koji su dali svoje živote za slobodu, nezavisnost i suverenitet države BiH.

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović kazao je da obilježavanje godišnjice Brigade dolazi u vremenu kada se Bosni i Hercegovini i njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu prijeti na različite načine, te da je ona danas posebno značajna.

U Travniku obilježena 29. godišnjica 306/706. brdske brigade Armije RBiH

– Važna je prije svega kako bi se poslala poruka mira i poziva na razum, ali isto tako i da se podsjete svi oni koji ne misle dobro Bosni i Hercegovini da su oni koji su je branili tih godina jednako tako spremni da to rade i danas na zakonom dozvoljene načine – istaknuo je Dautović.

306. brdska brigada Armije RBiH u svom početnom sastavu imala je četiri bataljona, a osim odbrambeno-oslobodilačkih zadataka, ova Brigada učestvovala je na ratištima širom BiH.

Manifestacija se održava u organizaciji demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 godine, a realizira uz podršku Vlade Srednjobosanskog kantona (SBK), Općine Travnik i Medžlisa Islamske zajednice Travnik.