U Otvoreniom književnom atelieru, Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića, utorak, 28. decembar 2021. u 18:00 sati nastavlja se ciklus predavanja o temama iz srednjovjekovne Bosne. Predavanje će biti posvećeno posljednjem bosanskom banu, a ujedno prvom kralju Bosne, Tvrtku, bez pretjerivanja najznačajnijoj ličnosti bosanskog srednjovjekovlja.

 

Prvi dio predavanja će predstavljati osvrt na jako zanimljiv životni put ovog vladara, koji je tokom svoje vladavine izdržao građanski rat, ugarsku ofanzivu, osmanske upade, pozive da se protiv njega povedu križarskih pohodi, prijetnje ekskomunikacijom, potpuni embargo na trgovinu sa Bosnom, ali je i ostvario znatno širenje teritorije svoje zemlje, potukao neprijatelje, oženio se carevom kćerkom, te naposlijetku Bosnu uzdigao u rang kraljevine.

Drugi dio će se odnositi na niz historiografskih kontroverzi i temeljno različitih interpretacija, kao i romantičarskih zabludi koje se vežu uz ovog kralja. Veliki se dio tih prijepora odnosi na gotovo sve aspekte čina njegovog krunisanja, no, dužna će pažnja biti posvećena i mitu o miroljubivom širenju zemlje, kontroverzama oko zlatnika, mitu o raspadu Bosne nakon Tvrtkove smrti itd.

Otvoreni književni atelier

Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića

utorak, 28. decembar 2021. u 18:00 sati

Aporije bosanske historije: Nastavak ciklusa predavanja o temama iz srednjovjekovne Bosne