Državno brdsko-drumsko prvenstvo BiH /Premijer liga BiSaBiH održat će se u nedjelju, 10. aprila na relaciji Travnik-Galica, biciklističkom rutom jednom od najljepših predjela planine Vlašić .

Državno brdsko prvenstvo u drumskom biciklizmu i amaterska utrka „Vlašić Uphill“ održava se u organizaciji Biciklističkog kluba „Tempo“ uz podršku i suorganizaciju sa Turističkom zajednicom SBK/KSB.

Predsjednik Biciklističkog kluba „Tempo“ Marin Nakić je kazao da pored profesionalnih vozača iz Bosne i Hercegovine, očekuju i brojne bicikliste amatere, s obzirom da su formirane različite vrste kategorija takmičenja.

Državno brdsko-drumsko prvenstvo „Vlašić Uphill“ u nedjelju na Galici

– Ovo je utrka na kojoj će odmjeriti snagu profesionalni biciklisti iz domaćih klubova, a sama trasa ide „starom vlašićkom cestom”, pitoresknim usponom na Vlašić, koji je nama, lokalcima dobro poznat sa svojim serpentinama i dugačkim usponom, a koji želimo predstaviti i pokazati i ostatku biciklističke scene u BiH“, istaknuo je Nakić.

Utrka će se održavati na relaciji od Kalibunara do planinarskog doma „Erik Brandis“ , a organizatori poručuju da sve učesnike očekuje izuzetno zanimljiva utrka uz prekrasne krajolike planine Vlašić.

– Kako biciklisti budu svladavali uspon koji ne prašta, biće nagrađeni fantastičnim pogledom na slikovitu Lašvansku dolinu omeđenu zelenilom borova i smreke ukrašenim brdima“, dodao je Nakić.

Državno brdsko-drumsko prvenstvo „Vlašić Uphill“ u nedjelju na Galici

Učesnici utrke vozit će stazom dugačkom od 17 km, sa usponom od 942 m, najvišom tačkom od 1,488 m n/v i najnižom od 546 metara n/v.

Direktor Turističke zajednice SBK/KSB Miroslav Matošević istaknuo je da se u posljednjih nekoliko godina na području Srednje Bosne puno ulaže u razvoj biciklističke ponude, te da je ova utrka samo početak brojnih najavljenih sportskih i rekreativnih događaja u biciklizmu koji će se održati ove godine.

-Planina Vlašić je posebno atraktivan resurs kada su ove aktivnosti u pitanju, a Turistička zajednica SBK/KSB će biti aktivno uključena u gotovo sve događaje i dati svoju punu podršku u cilju afirmacije biciklizma i cikloturizma. – zaključio je Matošević.

Državno brdsko-drumsko prvenstvo „Vlašić Uphill“ u nedjelju na Galici

Kako ističu organizatori kategorije takmičenja podijeljene su na više grupa i to na: licencirane takmičare: elit/U-23, juniore, kadete, mlađe kadete, žene-sve kategorije, mastere: (A, B , C, D / licencirane takmičare). Također, naglašeno je da amateri biciklisti startaju 10 minuta poslije licenciranih biciklista. Za one najuspješnije učesnike koji osvoje prva tri mjesta osigurane su robno-novčane nagrade i medalje u svim kategorijama.

Prema propozicijama utrke, takmičari su obavezni biti sportski opremljeni, a vozači ekipe moraju biti jednoobrazno obučeni, kao i poštovati pravila UCI pravilnik, Pravilnik Bi Sa BiH, s time da je strogo kažnjivo nesportsko ponašanje učesnika trke. Okupljanje učesnika se očekuje u 9:30 sati, kada se vrši podjela startnih brojeva, a start utrke za licencirane takmičare je planiran u 12:00 sati, dok amateri biciklisti startaju 10 minuta kasnije.

Također, nakon glavne utrke, osiguran je i ručak za sve učesnike i druženje u 14:00 sati, dok će proglašenje pobjednika po kategorijama i dodjela nagrada i medalja biti organizirana u 15:00 sati

Državno brdsko-drumsko prvenstvo „Vlašić Uphill“ u nedjelju na Galici

Organizatori poručuju da Galica i Vlašić oduševljavaju tokom svih godišnjih doba, ali doživjeti ih na jedan drukčiji način, sada kada se sve ponovo budi i cvjeta, te ukazuju obrisi prekrasnih prirodnih krajolika, definitivno je jedno novo i sasvim sigurno nezaboravno iskustvo.

Naš cilj je da i ovu stranu Vlašića pokažemo posjetiteljima, sportašima, rekreativcima i avanturistima, ali i da nama samima bude dodatni podsicaj da o jedinstvenom zavičaju brinemo i predstavljamo ga na što je moguće bolji način. – kazao je na kraju Nakić te pozvao sve zainteresirane bicikliste da budu dio ove priče.

Prijave se zaprimaju do 9. aprila, a svi zainteresovani učesnici svoje mjesto u utrci mogu osigurati na brojeve telefona: 061-166-820,063-630-530 ili putem mail adrese: [email protected].