U okviru velikog projekta kulturne saradnje između Travnika i Leipziga, uspješno je završen projekat  “Avatar 2022 – Dance vs Movie” i  turneja plesača PS “Maya”- Educational Center – Travnik i Kreativnog centra “Grunau” – Leipzig.

 

Radi se o projektu koji se priprema od 2018., godine, a rađen je prema istoimenom filmu, koji se izveo na tri otvorena stage-a, sunčani otok Usedom na Blatičkom moru, (predio između Njemačke i Poljske.)

Pored mnoštvo izazova koji su ih od početka pratili timovi dvije zemlje su ipak uspjeli prevazići sve poteškoće. Uz pomoć Grada Leipziga, Društva za unapređenje gradskog partnerstva  Leipzig – Travnik, Općine Travnik, sponzora, djevojke su uspješno završile turneju i predstavile Bosnu i Hercegovinu (Travnik) i Njemačku (Leipzig).

Turneja je trajala u periodu od 19.8.-28.8. 2022., a pored napornih priprema, rada i nastupa, djevojke su imale vremena za odmor, istraživanje otoka i kupanje.

This slideshow requires JavaScript.

Podsjećamo, ova dva tima su donijela svjetsku pobjedu 2009. godine u kategoriji modernih plesova i plesnog teatra. Već 15 godina su zajedno na sceni. Izdali su i zajedničke knjige o svom radu, te pomogli generacijama i generacijama mladih u njihovom odrastanju. Slijedeće 2023., godine Kreativni Centar “Grunau” slavi 30 godina postojanja, dok PS “Maya” 25., te pripremaju novi zajednički projekat.

 

Leipzig - Travnik: Uspješno završena turneja PS Maya na Baltičkom moru