Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Vlada SBK danas je  usvojila  Odluku o subvencioniranju boravka djece u predškolskim ustanovama na području SBK u 2022. godini, a u cilju jednakih uvjeta za odgoj, njegu i obrazovanje djece predškolskog uzrasta.

 

Usvojena je i Odluka o subvencioniranju troškova prijevoza učenika srednjih škola na području SBK. Pravo na ovu subvenciju u 100 posto  iznosu imat će djeca bez roditeljske skrbi, djeca iz porodica u kojima dvoje ili više djece pohađa srednjoškolsko obrazovanje na području SBK.

Na prijedlog Ministarstva privrede SBK  usvojene su odluke o poticajima privredi  koje se tiču sufinanciranja dijela doprinosa za novouposlene radnike iz različitih oblasti, za sufinanciranje dijela doprinosa za novouposlene radnike u obrtima, za preduzeća iz oblasti metalne i drvoprerađivačke industrije i startup preduzeća.

Travnik: Vlada SBK će sufinancirati smještaj u vrtićima i prijevoz srednjoškolaca

Vlada SBK na današnjoj sjednici putem različitih odluka izdvojila oko 1,2 miliona KM kao podršku privredi.

Usvojena Odluka o utvrđivanju postojanja javnog interesa i načina financiranja KŠC „Petar Barbarić“ Travnik i Elči Ibrahim – pašine medrese Travnik.

Ovom odlukom utvrđuje se postojanje javnog interesa odgojno – obrazovne djelatnosti za ove dvije ustanove te će Srednjobosanski kanton  učestvovati u finansiranju navedenih odgojno – obrazovnih institucija.

Kako je istaknuto, međusobna prava i obveze iz ove odluke regulirat će se Ugovorom koji će potpisani ove dvije ustanove sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK, a na koji će svoju suglasnost dati Vlada SBK.

Travnik: Vlada SBK će sufinancirati smještaj u vrtićima i prijevoz srednjoškolaca