Sinoć je u Velikoj sali Centra za kulturu općine Travnik premijerno prikazan dokumentarni film “Šoha” posvećen našem sugrađaninu Ešrefu Kozariću Šohi i njegovom angažmanu u muzici, posebno u Muzičkom društvu Travnik. Autori filma su Ibrahim Osmanagić – Kibri i Edhem Kozar, EKT Produkacija, Premijera u organizaciji JU Centar za kulturu općine Travnika i JU Gradska biblioteka Travnik jedan su od sadržaja ovogodišnje kulturne manifestacije “Andrićevi dani”.

-EKT produkacija večeras je imala premijeru dokumentarnog filma “Šoha”. Ovo je naš 21 dokumentarni flm . Posebno mije drago što sam ovim svojim djelima otrgnuo od zaborava neke ljude, zanate, običaje, događaje koji su karakteristični za na općinu, regiju i ovo podneblje. – kazao je Ibrahim Osmanagić – Kibri, jedan od autora filma.

Projekcija dokumentarnog filma “Šoha”- Travnik u muzici privukla je pažnju velikog broja sugrađana.

-Želim da se zahvalim svim posjetiocima, a posebno ljudima koji su pokrenuli ideju za snimanje ovog filma “Šoha” – Travnik u muzici,a to su gopoda Edo Kozar i Ibrahim Osmanagić – Kibri. Oni su prepoznali moj dugogodišnji rad i htjeli su da se to zabilježi. Ja sam radio tokom godina sa stručnim ljudima, profesorima muzike, sa saradnicima koji su afirmisani kao što su Josip Pejaković, Seid Memić – Vajta, Nikša Bratoš i koristim još jednom priliku da se zahvalim ovim ljudima koji su ovo otrgli od zaborava. Film se dotaknuo i detalja i događaja iz Travnika, nije samo o gradskoj glazbi koja obilježa 140 godina rada, a moj jubilej je 60 godina u muzici, od toga 55 godina u gradskoj glazbi. – kazao nam je Ešref Kozarić – Šoha.

 

This slideshow requires JavaScript.