Svečanom ceremonijom danas je otvoren biciklističko-pješački most koji se nalazi na dionici biciklističke staze „Stare pruge“ u mjestu Dolac na Lašvi kod Travnika . Projekt izgradnje i unapređenja biciklističke staze na trasi stare uskotračne pruge financira se iz sredstava EU kroz projekt „Jačanje turističkog sektora SBK/KSB“ koji financira EU preko  Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Implementator projekta je Turistička zajednica SBK/KSB.

Direktor Tuističkog ureda Turističke zajednice SBK/KSB Miroslav Matošević je istaknuo da ono što je psebno važno pri realizaciji prošlog projekta izgradnje biciklističke  staze i novog projekta koji je finansiran kroz novi grant, jeste to što imaju dobru podršku lokalne zajednice i privatnih preduzeća, kao i lokalng stnovništa.

– Očito je da je je ovo projekt koji ima punu podrušku kompletne društvene zajednice na području Srednje Bosne. Stoga s nestrpljenjem iščekujemo nastavak projekta jer se može još dosta toga uraditi. Naš je cilj da kroz narednih tri do pet godina napravimo bicikllističku infrastrukturu na području Srednje Bosne koja će  biti jedna od najbolljih u Bosni i Hercegovini. –  kazao je Matošević.

Matošević je također istaknuo da je Turistička zajednica donijela odluku da se most nazove po tragično preminulom dječaku Janu Lediću, jer kako ističe, sam naziv mosta ogleda se u odnosu privatnog i javnog sektora.

This slideshow requires JavaScript.

-Naziv mosta, Janov most, vezan je za tragično preminulog Jana Ledića budući da je indirektno zaslužan za izgradnju mosta. On je zapravo maštao o mostu koji bi ga povezivao sa njegovim prijateljima. Stoga je njegov otac, travnički arhitekta Josip Ledić, na sinov nagovor  besplatno projektirao biciklističko-pješački most, a koji je realiziran u okviru izgradnje i uspostave biciklističke staze. –  kazao je Matošević.

Kako je kazao Matošević, općina Travnik je u vrlo kratkom vremenskom periodu dobila dva korisna mosta, a u samom uređenju Janovog mosta, ističe da su se, pored TZ SBK/KSB, volonterski angažirala i poduzeća „Ledić arhitektura“, „GP TECTA“ , te MZ Dolac na Lašvi i drugi pojedinci kako bi područje oko mosta kao i sam most dodatno uljepšali i uredili. Također, rečeno je da je na samoj lokaciji postavljeno  i odmorište za bicikliste i prolaznike.

Ovom prilikm članovi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik izveli su scenski performans u sjećanje na preminulog dječka, a iz ruku Janovih drugara, prema nebu je  poletjelo 11 balona za 11 godina poznanstva u čast dječaka koji je snio jednu želju,a to je most koji ga povezuje sa njegovim drugarima. Čast da otvore most i presjeku vrpcu, pripala je Janovoj porodici.

Članovi biciklističkih klubova sa područja Srednjobosanskog kantona su za kraj današnje svečane ceremonije, prvom vožnjom preko mosta ozvaničili povezivanje biciklističke trase Stare pruge.

(tekst – foto: TZ SBK/KSB)