U Centru za kulturu u Travniku je u organizaciji Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Travnik održana manifestacija „Veče izbornih pobjednika“.

 

 

Manifestaciji, na kojoj su prezentovani rezultati Općinske organizacije SDA Travnik i Kantonalnog odbora SDA SBK, je prisustvovao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je tokom obraćanja prisutnima istaknuo da je na proteklim Općim izborima SDA ostvarila pobjedu na svim nivoima vlasti, koja je, kako je kazao, trebala biti i uvjerljivija.

Izetbegović u Travniku: Osmorka nema većinu niti u jednom klubu Doma naroda, ovise o pomoći Dodika i Čovića

– Trebala je jedna pobjeda poput vaše. Osvojili ste više od trećine glasova svih građana u SBK. Nakon brutalne višegodišnje, višedecenijske kampanje protiv SDA, nakon i nekih naših grešaka, valjalo je to postići – kazao je Izetbegović.

Rezultat SDA u Travniku i SBK je, dodao je, formula uspjeha za cijelu stranku.

– Ne samo uloženi trud već i pametni rad. Vi ste pravili unutarnje kompromise i našli ste način da to složite u jedan dobar tim, u kojem niko nije previše zadovoljan ni previše nezadovoljan – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović u Travniku: Osmorka nema većinu niti u jednom klubu Doma naroda, ovise o pomoći Dodika i Čovića

Govoreći o odnosima u BiH, Izetbegović je istaknuo potrebu rješavanja ključnih životnih pitanja svih građana koji su u prošlosti bili u sjeni napada destruktivnih snaga. U tom kontekstu je podsjetio na nasrtaje Narodne skupštine RS-a na ustavnopravni poredak BiH, te zahtjeve HDZ-a koji se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona.

– Ja takve stvari nisam mogao dopustiti, niti sam takve kompromise mogao napraviti i u Neumu i u Sarajevu, mada su tražili i neki prijatelji BiH. Svaka njima čast, ali meni je lakše reći da to neću prihvatiti i da ne dopustim da se degradira pozicija bh. patriota, da nas zbiju definitivno u jednu kvotu od 33 posto, pa me taman ne voljeli i nastavili raditi protiv mene i SDA. Mi nismo smjeli degradirati državu BiH i poziciju bh. patriota – kazao je Izetbegović.

Izetbegović u Travniku: Osmorka nema većinu niti u jednom klubu Doma naroda, ovise o pomoći Dodika i Čovića

Kada je u pitanju proces formiranja u vlasti u BiH, podsjetio je Izetbegović da SDA u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH ima 12 delegata, ali da neki misle da se SDA, uprkos toj činjenici, treba izbaciti iz vlasti.

– Govore da će izvesti narod na ulice, da će hapsiti. Kakvi zagrljaji sa Dodikom, kakva servilnost prema Čoviću. Odjednom ti ljudi za njih postaju vrlo poželjni. Trčali su u Banju Luku, u Laktaše, u Mostar. Porušili su sve principe koje su zagoravali kako bi došli do vlasti. Sada žele predstaviti da SDA nešto blokira i da će narod zbog toga izaći na ulicu. I to nam poručuju neke stranke koje su osvojile četiri puta manje glasova u odnosu na SDA. Oni nemaju većinu niti u jednom klubu naroda u Domu naroda. Treba im Dodik i Čović dodati da bi bili neki faktor. Mi ništa nećemo blokirati. Samo tražimo da se normalno formira vlast – izjavio je Izetbegović.

Istaknuo je Izetbegović da SDA neće iznevjeriti svoje glasače učešćem u projektu kojim bi se obezvlastila i prestala biti politički faktor.

– To ne može. Ako visoki predstavnik misli da treba i dalje da nameće, neka izvoli, ali će to morati biti trajno rješenje. Ne jednokratna maksuzija za SDA i Bošnjake. Ako napravi promjenu po kojoj većina nešto odlučuje, neka slobodno izvoli. Tada će pokrenuti klatno koje će idući put pogoditi druge – poručio je Izetbegović.

Izetbegović u Travniku: Osmorka nema većinu niti u jednom klubu Doma naroda, ovise o pomoći Dodika i Čovića

Prisutnima na manifestaciji također su se obratili predsjednik Općinskog odbora SDA Travnik Tahir Lendo i predsjednik Kantonalnog odbora SDA SBK Asim Mekić.