U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine danas je potpisan Sporazum o otkupu građe i formiranju zbirke Karim Zaimović koja će time postati dijelom muzejske građe i naslijeđe novih generacija Bosne i Hercegovine.

 

Sporazum su potpisali direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine Šejla Šehabović i majka Karima Zaimovića Ašida Zaimović. Potpisivanju su prisustvovali i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić i dopredsjedavajuća Gradskog vijeća Mirela Džehverović.

Ovime će zbirka Karim Zaimović postati 68. po redu književna zbirka koja se čuva u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. U ovom muzeju pohranjene su zbirke posvećene Ivi Andriću, Meši Selimoviću, Maku Dizdaru, Isaku Samokovliji, Silviju Strahimiru Kranjčeviću, Ziji Dizdareviću, Branku Ćopiću, Petru Kočiću, Kalmiju Baruhu i mnogim drugim književnicima, a dio je izložen i u Stalnoj postavci ove institucije.

Šehabović je izjavila da je otkup građe i formiranje zbirke prva faza obimnijeg projekta koji podrazumijeva digitalizaciju zbirke Karim Zaimović, a sredstava za prvu fazu projekta osigurali su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo te Grad Sarajevo.

Majka Karima Zaimovića Ašida Zaimović istakla je da je vrlo sretna i zahvalna zbog ovog projekta, a ministar Avdić istakao je da je vrlo važno za cijelu zajednicu podržavati ovakve i slične projekte.

Karim Zaimović bio je pisac priča i stripova, književni i muzički kritičar, novinar i istaknuta ličnost sarajevske kulturne scene, posebno tokom opsade (1992–1995). Njegov izuzetan talenat pružio je nakratko utočište od surove ratne stvarnosti. Njegov mladi život tragično je okončan 13. augusta 1995. godine uslijed ranjavanja. Bio je jedna od posljednjih civilnih žrtava rata.

Njegov izvanredni rad pozicionirao ga je među jednog od najpopularnijih pisaca nove generacije. Njegova djela privlače čitaoce svih generacija. Lik Karima Zaimovića utjelovljuje koncept otpora umjetnosti smrti i urbanoj destrukciji. Mnogi kritičari su pisali o njegovom radu. Tu je i poznati pozorišni komad zasnovan na njegovoj knjizi i životu (Tajna džema od malina), Fondacija “Karim Zaimović“ i više izdanja njegovih knjiga koje se još uvijek prodaju u velikom broju primjeraka.