Na današnjoj sjednici Skupštine SBK potvrđena je nova Vlada SBK na čijem čelu ostaje premijer Tahir Lendo (SDA).

 

-Hvala svima koji su podržali Vladu, dobili smo više od dvotrećinske podrške, Vlada je formirana i nastavlja kontinuitet. Prvi cilj je zadržati političku i ekonomsku stabilnost kantona. Nismo imali stresnih situacija, štrajkova, ispunili smo sve ustavne obveze, prevazišli teško razdoblje korone… Vlada je odgovorila svim zadacima, dosta investirala u sve segmente i nadamo se da ćemo u ovom mandatu nastaviti još snažnije i brže. – rekao je Lendo novinarima nakon sjednice.

Travnik: Imenovana nova Vlada SBK
Premijer Tahir Lendo: Nastavljamo snažnije i brže

Od osam ministarstava tri će voditi novi ministri – Sedžad Milanović na čelu Ministarstva privrede, Božana Petrović pravosuđa i uprave te Advan Akeljić na čelu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivede i šumarstva.

U Vladi ostaju Mirjana Plavčić, ministrica finanadija, Bojan Domić, ministar obrazovanje, nauke, mladih, kulture i sporta, Anto Matić, ministar zdravstva i socijalne politike, Feliks Vidović, ministar unutrašnjih poslova, te Amir Šečibović, ministar prostornog uređenja i zaštita okoliša.

Protiv imenovanja Vlade Srednjobosanskog kantona glasala su četiri zastupnika SDP-a, dva zastupnika NIP- a i jedan zastupnik DF-a.