Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler stigao je danas u dvodnevnu posjetu Srednjobosanskom kantonu.

 

U Travniku se sastao s predstavnicima Kantona na čelu s predsjedavajućim Kantonalne skupštine Draženom Matišićem i njegovim zamjenicima Ljubinkom Atanasijević i Salkanom Merdžanićem, te članovima Vlade SBK-a na čelu s premijerom Tahirom Lendom.

Matišić je nakon sastanka istakao kako će predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u SBK-u dati svoj doprinos, u skladu s nadležnostima, bh. putu ka euroatlantskim integracijama.

– Sastanak je bio jako kvalitetan. Pored evropskih integracija razgovarali smo i o drugim temama, kao što su razvojni projekti u našem kantonu, viziji i planovima svih nas kako u budućnosti vidimo razvoj kantona, o funkcioniranju zakonodavne i izvršne vlasti te drugim temama koje su prevažne za poboljšanje životnog standarda na našem prostoru. Na kraju smo se složili da politički kompromis, dijalog i stabilnost nemaju alternativu, da je to jedini preduvjet napretka kantona i države – dodao je Matišić.

Premijer Tahir Lendo također je bio zadovoljan nakon obavljenih razgovora.

– Jako nam je važno da je prepoznat krajnji cilj – da se osim onoga što provode na državnom i entitetskim nivoima, to vidi i na nižim nivoima vlasti, gdje smo mi kada je u pitanju evropski put, da vidimo gdje se kantoni nalaze i o tome smo dobili informacije. To je krajnji cilj ove posjete, ali smo iskoristili priliku i da razmijenimo informacije o statusu kantona i određenim aktivnostima. Dotaknuli smo se svih važnih tema kad je u pitanju interes i ono što je nadležnost kantona, obrazovanje, sigurnost, djelokrug Kancelarije za europske integracije, energetski sektor, i na zadovoljstvo svih dobili smo određenu podršku – kazao je Lendo.

Johann Sattler u dvodnevnoj posjeti Srednjobosanskom kantonu

Nakon što je BiH dobila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, vrijeme je da se poduzmu sljedeći koraci na tom putu, istaknuo je Sattler.

– Obilazimo kantonalne vlasti koje imaju široke nadležnosti kao što su obrazovanje, zdravstvo, energetika, to su sve bile teme sastanka. Počinje se s isplatom novčane pomoći najugroženijim porodicama i u SBK-u, što je samo još jedan dokaz da EU jeste uz narod BiH, ali i ljude u ovom kantonu. – poručio je Sattler.

Po njegovim riječima, dobro je što je BiH počela investirati u obnovljive izvore energije, kao što su vjetar i solarna energija.

– To je ono što je iznimno važno. BiH mora izvršiti prelazak s uglja na čišće izvore energije. Razgovarali smo i o transportu, odnosno povezanosti. Znate da EU ulaže velika sredstva u koridor Vc, dosad je uloženo više od četiri milijarde eura. Do Travnika je iznimno teško doći, postoje još uvijek uska grla i u Lašvi, pa dalje prema Jajcu, i mi bismo odavde apelirali da se radovi ubrzaju. Premijer mi je rekao da novac postoji, mi smo sa svoje strane ponudili pomoć, tako da bismo voljeli vidjeti da se stvari ubrzaju – rekao je Sattler.

Johann Sattler u dvodnevnoj posjeti Srednjobosanskom kantonu

Posjeta Bugojnu 

Drugog dana posjete šef EU izaslanstva posjetit će kompaniju “Karadža-trade-Kašmir” d.o.o. u Bugojnu, podržanu kroz EU4BusinessRecovery projekt.

Na inicijativu dopredsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministra odbrane BiH Zukana Heleza u Bugojnu će učestvovati na zajedničkom sastanku s ministrom Helezom i načelnicima Jajca, Bugojna, Donjeg i Gornjeg Vakufa.

Dvodnevnu posjetu Sattler će zaključiti posjetom Gornjem Vakufu/Uskoplju, gdje će posjetiti manifestaciju “Dani sloge”, organiziranu u sklopu EU projekta “Možemo bolje”.