Danas je u Gradskoj biblioteci Travnik održana konferencija za medije povodom početka kulturne manifestacije „Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2023“ čiji su organizatori Direkcija BZK „Preporod“ u Bosni i Hercegovini, te općinska društva BZK „Preporod“ Travnik i BZK „Preporod“ Žepče.

 

Medijima su se ovom prilikom obratili predstavnici organizatora manifestacije – predsjednik BZK „Preporod“ Travnik, mr. Taik Ganić i predsjednik BZK „Preporod“ – SBK, dr. sc. Dženan Kos.Ova godina u znaku je 120. godišnjice osnivanja Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, temeljne i najstarije organizacije kulture Bošnjaka.

U toku narednih mjesec dana očekuje nas preko 20 programskih sadržaja u Travniku i Žepču.

BZK „Preporod“ Travnik svoje programske sadržaje počinje već danas slobodnom posjetom turbetu šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka između džume i ikindije namaza, a u 19 sati bit će upriličena izložba pod nazivom „Neminovnosti: književno, kulturno i društveno djelo Alije Isakovića“ autorice magistrice Đane Kukić, muzejske savjetnice u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, koja je nastala kao plod saradnje Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Bosne i Hercegovine i ovog muzeja.

Pokrovitelji manifestacije su Općina Travnik – načelnik Općine Travnik, Općina Žepče – načelnik Općine Žepče, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i BH Telecom d.d. Sarajevo sa direkcijama u Travniku i Zenici, saopćeno je iz BZK “Preporod” Travnik.