Večeras je u auli Mješovite srednje ekonomske škole Travnik otvorena retrospektivna izložba „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970. – 1992.“ autorice  Ranke Mutevelić.

 

Izložbu je upriličio Zavičajni muzej Travnik u povodu 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, a promotori su  bili Fatima Maslić, Enes Škrgo i Nedžad Maksumić.

Kako je kazala u uvodu, Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja, zbog obimnosti izložbena postavka predstavljena je upravo u auli Mješovite srednje ekonomske škole.

Prva književna komuna bila je izdavačka kuća osnovana u Mostaru 1970. godine i predstavljala je jedinstveni izdavački poduhvat u BiH i tadašnjoj Jugoslaviji, poznat po svojim bibliofilskim izdanjima visokog estetskog nivoa i grafičkog umijeća.

Na osnivačkoj Skupštini za predsjednika Prve književne komune izabran je Avdo Humo, za podpredsjednike Mak Dizdar, Nika Miličević i Čedo Kisić, a Skender Kulenović za predsjednika Izdavačkog savjeta. Za glavnog urednika i upravnika izabran je Ihsan Ico Mutevelić.

U bosanskohercegovačkim i u jugoslavenskim okvirima izdanja i edicije Prve književne komune vrlo brzo bila su u javnosti i kod ljudi struke zapažena i priznavana kao sami vrh kulture knjige, što je na manifestnoj razini potvrđivano dobivanjem svih najuglednijih stručnih nagrada, napisao je Ivan Lovenović.

O radu Prve književne komune Travničani su već ranije imali priliku da se upoznaju na promociji posvećenoj posjeti  Ive Andrića ovoj koloniji.